fredag 22 november 2013

Restaurang recension Fond

Snart går Göteborgs äldsta Michelinkrog i graven. Stefan Karlsson har beslutat att från Nyår upphör Restaurang Fond. Så innan gravölet dricks beslöt vi oss för ett besök. Som tradition så åt vi smakmenyn eftersom man då får möjlighet att smaka av kökets stora variation av rätter och att det ingår ett vinpaket som är väl anpassat till maträtterna.

Fond är beläget längst uppe på Aveny jämte konstmuseet. En inte för stor lokal med runda bord längst stora panoramafönster som vätter mot Götaplatsen. Vi hade en mycket trevlig servitris som servade oss genom hela middagen på ett mycket trevligt sätt. Hon tog sig tid för våra frågor och vi kände oss verkligen välkomna. 

Nu för att övergå till själva maten! Vi serverades en kopp med en varm fänkålssoppa för att värma oss efter att ha kommit in från kylan. Vi fick in en korg med tre olika sorters bröd: hemmagjort supertunt knäckebröd, varma ostmuffins och ett mörkt fruktbröd. Egenkärnat smör till. 

Sen kom en aptitretare med lättgravad lax och två sorters blomkålspurér. 

Första rätten på menyn: Tartar på pilgrimsmussla och hälleflundra med torrsaltad öringrom och
frasig jordärtskocka i kall citron- och jordärtskocksmjölk. Till serverades ett friskt Alcasvin. Rätten var frisk och mycket välbalanserad. Speciellt gott var chipsen gjorda på jordärtsskocka. 

 
Andra rätten: Inkokt burfångad havskräfta och pumpa med blankmixad pumpakräm och smörbrynta hasselnötter. Till detta serverades ett riktigt gott vitt vin som hade en nästan oljig karaktär som hade en viss sötma. Pumpakrämen var perfekt ihop med vinet! 
 
Tredje rätten: Torskrygg stekt med hummer och purjolök i skaldjursgrädde, citronsky samt krokett på mandelpotatis, klokött och Kvibille Cheddar. Kan meddela att kroketten var utsökt och skall kopieras hemma! Likaså purjolöken i skaldjursgrädde höjde hela rätten. Smakrikt vitt vin som inte hängde kvar utan försvann relativt fort. 

 
Fjärde rätten: Oxfilé hängmörad och stekt med sidfläskrostad morot, puré av karamelliserad lök samt
kraftig rödvinssky monterad med lättrökt märg. Som sambon uttryckte det "En av de absolut bästa kötträtterna jag ätit på länge" . Den rödvinsskyn ihop med oxsvansen var underbar! Till fick vi ett smakrikt Bordeaux vin. 
 
Femte rätten: En vitmögelost och en getost, hjortronmarmelad, pumpakärnor i honung samt fruktbröd. Ihop med ett mycket annorlunda starkvin. Inte så sött men en stark smak av päron och konjak.
 
Sjätte rätten: Hallon, vodka och mjölkchoklad. Ljuvlig smakrensare som tog bort getostsmaken:) 
 
Sjunde rätten: Rombakad ananas med karamell- och ingefäraglass, romdränkta russin
samt stjärnanismaräng och kokos skum. Till serverades en Ungersk Tokaj. en precis lagom avslutning på en mycket trevlig middag!
 
Synd att en restaurang med så här god mat går i graven men eftersom Stefan skall öppna nytt så hoppas jag han tar med sig matkonceptet! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar