Jag tog ca 2 kg högrev som jag putsade från senor och delade i jämna fyrkantiga bitar. Jag delade ca 150 gr sidfläsk (spara svålen!) i mindre bitar och skalade 9-10 små lökar. Jag ansade ca 3 hg färska små champinjoner. Jag skalade och delade på 3 morötter.
Stekte upp fläsket och lade det i en gjutjärnsgryta vid sidan av. Jag stekte sedan lökarna i några minuter och sedan svampen och lade i skålar.
Lök och champinjoner är brynta |
Nu stekte jag alla köttbitarna runt om och lade ner det i gjutjärnsgrytan. Jag lade i 1 lagerblad (är liter snål med denna kryddan så ta i 3 st om ni gillar smaken), 2-3 msk tomatpuré, morotsbitarna åkte i och 5 hela vitlöksklyftor som jag mosade något. Sedan hällde jag på 1 flaska rött vin och helst skall det ju vara vin från Bourgogne om man vill hålla sig till originalet. Jag fyllde på med 7 dl oxfond som jag gjort från oxbuljongtärning så att allt kött var täckt. Även den sparade svålen stekte jag lite i pannan för att lägga i den hel i grytan.
Nu är det bara att koka upp och sedan låta det hela koka i 2,5 timmar. När det är ca 1/2 timme kvar åkte löken och svampen i grytan. Om man vill kan man reda av med maizena vilket jag inte behövde göra denna gången däremot fyllde jag på med lite mer oxbuljong på slutet så det inte kokade torrt . Det fungerar utmärkt att göra denna gryta dagen innan. Sen behöver man bara värma på den innan servering. Perfekt mat att servera när man har gående bord och är ett större gäng. Till kan man servera antingen potatis eller ris. Jag serverade min som söndagsmiddag med mamma som gäst! Till serverades sparris och kokt potatis samt en härlig grönsallad. Den blev enormt mustig och supergod! Kan varmt rekommenderas.
Dags för söndagsmiddag! |
.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar