Kryddavdelningen |
salvia. Fyndade en citron i grönsakslådan också. Sen finns ju vitlökar också. Nu började middagen ta form i mitt huvud. Det är inte ofta jag gör hel kyckling men vet ju att den oftast blir mkt saftigare än när man gör filéer som tyvärr lätt kan bli torra.
När jag gör kyckling använder jag mig av termometer. Att sticka ned kniven och titta på köttsaften att den är klar funkar men jag känner mig mer säker när jag använder termometern. En hel kyckling behöver komma upp i 80 grader medans rena filéer kan man stoppa mellan 70-75 grader. Det brukar ta ca 1h 15 min i ugnen som kan stå på mellan 175 - 200 grader. I mitt recept nedan så kör jag upp värmen de första 20 min och sänker sedan. Eftersom jag använder varmluftsugn har jag 200 grader från början och sedan kör jag ytterligare 50-60 min i 175 grader. Jag vill ha ett knaprigt skinn men inte bränt så ibland så blir det till att ta till ugnsfolien för att täcka den sista tiden.
Om man vill vara riktigt rationell med denna rätten så gör man rotsaker och potatis i klyftor som jag lägger i en form jämte och sätter in dem när det återstår ca 45 min. Eller så gör man risotto eller helt enkelt bara vanligt ris. Om man vill/hinner så kan man "rigga" kycklingen i förväg så är det bara att sätta in den. Att den står med kryddorna ett tag gör bara att smakerna går in mer i köttet.
Snart på väg in i ugnen |
Puttrar på i ugnen |
Svamprisotto på gång |
Termometern |
När kycklingen är klar så lägger jag den i folie och vispar ur formen med lite hönsbuljong jag hade kvar från när jag kokade risotton. Blandar i matlagningsgrädde och 1-2 msk crème fraiche. Kokar upp såsen och om det behövs reder av den med idealmjöl. Sen smakas det hela av med salt och peppar. Till serverade jag svamprisotto men det går utmärkt att göra rotgrönsaker/potatis eller vanligt ris som jag skrev om ovan. Jag delade kycklingen i bitar innan jag serverar och lägger dem på ett fat. Några kvistar timjan fick bli dekoration. Kycklingen blev mycket saftig och härlig smak av både kryddor och citron. såsen fick massor av beröm :)
Färdig kyckling på väg till bordet |
Bettan
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar