tisdag 5 november 2013

Asiatisk inspirerad middag med kyckling



Kryddorna som ingår i Tandoori
bland annat
Dagens maträtt involverar lite asiatiska tankar och kyckling. I familjen så har vi en fantast på att laga indisk mat (sambon) så det står ofta på vårt bord. Massor av små rätter som man kan plocka till sig, både heta och milda. Men idag blir det en variant på en vardagsrätt med inslag av Asien.
Tandoori är en blandning av olika kryddor men oftast så innehåller den Garam Masala, ingefära, cayennepeppar, vitlök och spiskummin. Den används främst i det pakistanska och indiska köket.

Tandoori röran och limesmöret
Först så gjorde jag tandooripotatis. Många har nog hört talas om tandoorikyckling vilket är när man blandar kryddblandningen med yoghurt och som sedan kycklingen marineras i för att sen grillas. Men jag valde att blanda 2 dl crème fraiche, 0,5 tsk salt, 1-2 pressade vitlöksklyftor beroende på storlek, samt 0,5 dl tandooripasta. Man hittar pastan i de flesta matvaruaffärer på avdelningen med asiatisk mat. Tips är att smaka lite så man vet om det är en het eller mild variant man har. Sen får man variera mängden utifrån vilken styrka man vill ha.  

Koka ca 800 gr fast potatis och skiva den. Blanda ner potatisen i crème-fraiche röran och häll ut det i en ugnsform. Grädda i 225o i 10-15 min högt upp i ugnen tills det fått färg. Lägg på folie om det behöv så man inte bränner det.

Till serverades även hemmagjord
rabarber chutney
Färdig lime kyckling och
Tandoori potatis
3 kycklingfiléer delar jag i smala bitar 4-5 st på varje filé lite beroende på hur stora filéerna är. Krydda dem med salt och peppar. Rör ihop 50 gr smör med rivet skal från 1 limefrukt och 1 msk limesaft. Stek kycklingbitarna i hälften av smöret. När de är genomstekta och lägg upp dem. Klicka över resten av limesmöret som får smälta ner. Servera detta med något sötsyrligt. Jag hade en pizza sallad som jag gjorde för några dagar sedan stående i kylskåpet, gjord på vitkålssallad med vitvinsvinäger, ättika, socker, olja, salt, svartpeppar men man kan göra det med romasallad istället för vitkål om man vill. En enkel middag som om man kokar potatisen i förskott går mycket fort att göra klart!

Till efterrätt idag så blev det Clas-specialare. Mangolassi! Det är naturell yoghurt, mango, lite socker och lime som körs i matberedaren till en shake. Den kyls i kylskåpet och sedan dricks den ur glas. Underbart svalkande efter en måltid med lite hetta.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar