Kryddorna som ingår i Tandoori bland annat |
Dagens maträtt involverar lite asiatiska tankar och
kyckling. I familjen så har vi en fantast på att laga indisk mat (sambon) så
det står ofta på vårt bord. Massor av små rätter som man kan plocka till sig,
både heta och milda. Men idag blir det en variant på en vardagsrätt med inslag
av Asien.
Tandoori är en blandning av olika kryddor men oftast så innehåller
den Garam Masala, ingefära, cayennepeppar, vitlök och spiskummin. Den används
främst i det pakistanska och indiska köket.
Tandoori röran och limesmöret |
Först så gjorde jag tandooripotatis. Många har nog hört
talas om tandoorikyckling vilket är när man blandar kryddblandningen med
yoghurt och som sedan kycklingen marineras i för att sen grillas. Men jag valde
att blanda 2 dl crème fraiche, 0,5 tsk salt, 1-2 pressade vitlöksklyftor
beroende på storlek, samt 0,5 dl tandooripasta.
Man hittar pastan i de flesta matvaruaffärer på avdelningen med asiatisk mat.
Tips är att smaka lite så man vet om det är en het eller mild variant man har.
Sen får man variera mängden utifrån vilken styrka man vill ha.
Koka ca 800 gr fast
potatis och skiva den. Blanda ner potatisen i crème-fraiche röran och häll
ut det i en ugnsform. Grädda i 225o i 10-15 min högt upp i ugnen
tills det fått färg. Lägg på folie om det behöv så man inte bränner det.Till serverades även hemmagjord rabarber chutney |
Färdig lime kyckling och Tandoori potatis |
Till efterrätt idag så blev det Clas-specialare. Mangolassi! Det är naturell yoghurt, mango, lite socker och lime som körs i matberedaren till en shake. Den kyls i kylskåpet och sedan dricks den ur glas. Underbart svalkande efter en måltid med lite hetta.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar