lördag 30 november 2013

Brödkakor till Jul


Till jul har vi i vår familj haft en tradition att vi äter julfrukost med julskinka, senap och risgrynsgröt och framför allt mammas brödkakor! De är en ljuvligt tunn brödkaka som kan göras i två varianter antingen med eller utan vört. Det är en hel del jobb med att göra dem så för några år sedan orkade inte mamma så jag tog över bakandet av dem. Hade fuskbakat dem några år innan också. Detta baket tar lång tid! Så se till att du har flera timmar på dig och var medveten om att du inte kan gå ifrån när du håller på att grädda dem.

Satsen ger 20st brödkakor. De går utmärkt att frysa och tinar fort. Smakar gudomligt gott med julskinka och senap!


Jäs max 20 min
Smält 3 hg smör och häll sedan i 1,25 L vatten som värms till 37 grader. Lägg 3 pkt jäst i bunken (jag använder en assistent!) Rör ut jästen och häll sedan i 2,25 dl socker, en dryg tsk salt, 1 ägg och fortsätt röra runt tills allt blandat sig. Tag sedan 1 tsk bakpulver som du blandar ut i lite mjöl. Häll i och rör runt. Nu är det dags att tillsätta vetemjöl special ca 2,3 kg, börja med en mindre mängd. Sen är det bara att knåda på. Jag låter assistenten gå i ca 10-12 min. Degen skall vara relativt lös och smidig. Den får sedan jäsa 20 min.




Delat i 20 bitar innan jag kavlar ut
Innan jag börjar kavla ut kakorna så delar jag degen i 20 jämnstora bitar. Sen är det bara att börja kavla ut dem. Enligt originalreceptet skall kakorna bli ca 26 cm men jag brukar nog stanna vid 22-24 cm. De får inte vara för tunna men om de blir för tjocka så bubblar de sig och bränner lätt.







Lägger ett lakan på köksbordet
Jag brukar använda köksbordet och lägga på ett stort lakan. Halva lakanet på bordet och sedan när de skall jäsa lägger jag bara över andra halvan. Innan de börjar jäsa så måste man nagga dem noga! De får jäsa ca 1 timme.
Jäs 1 timme innan gräddning









 
 
Sen är det dags att köra igång grillen på ugnen på max. Osmord plåt ställs in 2/3 upp i ugnen och får bli riktigt varm och sen är det bara att köra in kakorna en i taget. Jag använde baksidan på en bricka som brödspade.
Ljuvliga brödkakor!
Innan jag kör in kakan i ugnen så naggar jag dem på båda sidorna. Hur lång tid beror helt och hållet på hur varm din ugn är. För mig brukar det ta ca 2 min på ena sidan och sedan vänder jag dem och gräddar ca 1,5 min. Om du har en ugn som blir väldigt varm kommer du troligtvis inte att behöva vända dem utan de har redan fått lite färg på undersidan.
Ut med en kaka och vänta någon minut så plåten blir varm och in med nästa….  När de kommer ut så lägger jag dem ovanpå varandra i 3 högar och de får svalna så under handdukar. Eftersom det är 20 kakor och varje tar ca 6-7 min totalt så tar det lååååång tid att grädda alla men det är verkligen värt det. Tänk på att mer eller mindre stå och titta in i ugnen för de bränner på extremt kort tid.

 
 
Bettan!



torsdag 28 november 2013

Pepparkakshus!

Att göra pepparkakshus hör julen till för mig. Förr har jag designat mina egna hus men de sista åren då barnen blivit äldre så är det färdigvarianten som gäller för mig. I år råkade jag dock ut för ett litet missöde dvs jag tappade matkassen med kartongen. Det innebar att jag fick börja med att lappa och laga de flesta delarna till huset. Men med lite smält socker så funkar det mesta!
 


Lappat och lagat
Det blev att först smälta socker i en stekpanna. Försiktigt doppa de delar som skulle sammanfogas och sedan lägga dem på skärbrädan. När de var lagade så satte jag ihop husets olika delar med smält socker. Kristyr gjorde jag av 1 äggvita, 1 krm ättiksprit och 3,5 -4 dl florsocker. Kristyren skall vara relativt hård för att man skall kunna spritsa. Sen var det bara att använda fantasin. Jag använde nonstop och minimarshmallows som garnering som jag fäste med hjälp av kristyr. Avslutning lite florsocker över det hela!


Lite julstämning i stugan!


Bettan!

LCHF frukost Kesoplättar

Nej jag kör inte med LCHF men jag tror på iden och gillar den typen av mat. Har inte så stort behov av all den pasta, potatis, ris och bröd som man äter i vanliga fall. Har utan att vara fullt medveten om det minskat ned på det under en längre tid. Äter nästan aldrig bröd till frukost numera utan det blir yoghurt, fil, bär, müsli eller gröt. Sambon kör med en avokado, ett ägg och en bit sill eller lax. Sen är jag inte någon direkt frukostmänniska utan det skall helst gå fort.

Häromdagen fick jag en tidning med LCHF recept och började bläddra igenom. Där fanns ett recept på "Frukost i farten". Det gillade jag! Så det blev att pröva. Kesoplättar! Om jag säger att vanliga pannkakor är svårighetsgrad 4 och plättar svårighetsgrad 5 så var detta en klar 8:a. De var svåra att steka och ramlade lätt isär. Men med lite pill och låg värme och försiktigt stekande så lyckades jag. De blev kanon goda!


Inte för hög värme!
Medel räcker.
Vänd försiktigt
Först vispade jag ihop 8 ägg, 2 dl crème Fraiche, 2 dl naturell keso, 1 dl finhackad bacon som jag knaperstekt först. Sen salt och peppar. Se upp med saltet eftersom baconet ger massor av sälta.

Sen var det bara att steka upp dem i farfars gamla plättlägg! Jag använde flytande margarin även om receptet ville att man använde smör... men de var svårstekta och smör bränner så lätt.



Man kan äta dem varma eller kalla. Så nu är frukosten fixad och klar i många dagar. Skall pröva och frysa ett gäng för det blev många plättar!
Frukost i många dagar

Bettan!

 

onsdag 27 november 2013

Brända mandlar


Detta är en snabbvariant på brända mandlar. Max 15 min arbetstid om man fuskar lite och köper färdig skållade mandlar. 

Rosta i torr stekpanna
200 gr skållade mandlar läggs i en torr rengjord panna. Rekommenderar att man använder en teflonpanna om man har det. Rosta mandlarna tills de fått färg. Rör ofta för man bränner lätt de mandlar som är halva och som "fastnar" med den platta sidan ner.

Ta bort stekpannan och häll i 2,5 dl florsocker och 3 msk vatten och rör om tills allt socker löst sig. Ställ tillbaka på plattan och fortsätt röra. 

Rör så det inte bränns
Det är nu det tricksiga kommer. Man skall fortsätta steka röran tills att vattnet är borta,...utan att bränna sockret! Man märker det när florsockret liksom fastnar på mandlarna. 

Dela när de ligger på plåten
Häll upp direkt på en stor plåt och dela dem så fort det går för de fastnar gärna i varandra. 
Lägg i burk med
tätslutande lock






Klart! Njut dem som snacks till glöggen.
 
Bettan

söndag 24 november 2013

Citronkanderade mandlar

Nu börjar julgodis tider! Jag är en liten fanatiker vad gäller att göra julgodis. Flera favoriter återkommer år från år men ofta försöker jag hitta på nya kombinationer. Vissa lyckas och får då stanna kvar i sortimentet men vissa fungerar inte. En favorit som återkommer är citronkanderade mandlar. Brända mandlar fast med en touche av citron. 
 




Allt som behövs
Jag smälter 75 gram smör och häller i 1 dl socker, 2 msk vetemjöl, 2 msk vispgrädde och kokar upp detta och låter det koka i några minuter på svag värme. Rör hela tiden! Sen tar jag bort den från plattan och häller i skalet från 2 rivna citroner samt 400 gr skalade mandlar.






Rör, rör ....rör hela tiden

Rör runt och häller sedan ut det hela på en plåt och in i ugnen på 200 gr i ca 10-15 min. När de kommer ut får de svalna lite och sedan delar jag på dem. De kan sedan förvaras i en burk länge.. fast de brukar försvinna relativt fort!




Färdig burk att ta fram
till glöggen!
Bettan

Fiskgratäng

En efterlängtad middag blev det idag. Det var evigheter sedan jag gjorde egen fiskgratäng. Det är en rätt som jag minns sedan barnsben och som jag tycker väldigt mycket om.


Först tog jag och delade min torskfilé (ca 500 gr) i mindre bitar och lade dem i en form. 

Vispa ihop moset med elvisp



Skalade potatisen och kokade för att sedan göra ett gott mos, Det gick åt ca 1 kg potatis. När potatisen var färdigkokt så mosade jag den och lade i 50 gr smör, 1 dl värmd mjölk, ngr krm  malen muskot. Salt och peppar enligt egen smak. Jag brukar köra ihop mitt mos med elvispen för jag gillar att den är slät. Som topp rev jag lite parmesanost och rörde ner i moset ca 1 dl.






 



Fisken och räkorna
Fonden får koka ned
Nu var det dags för räksåsen. När vi har färska räkor så brukar det bli lite över och dessa sparar jag i frysen för sådana här tillfällen. Jag hade ca 200 gr räkor som jag skalade. Skalen la jag i en kastrull och hällde på vatten som väl täckte skalen, 2 msk fiskfond, några droppar lime, 2 tsk torkad dill. Detta fick koka i ca 10 min. Sen silade jag av skalen och behöll fonden. Jag kokade ner den till hälften. 



Jag kokade upp 2 dl grädde och 1 dl av fonden,. Smakade av med salt och mer lime. Om du vill ha mer dillsmak så häll i lite till. Jag redde av med idealmjöl och sedan toppade med 1/2 dl parmesanost. Såsen skall vara tjock.

 


Hit kan man förbereda!
Spritsat moset och lagt på räkorna
Nu var det dags att montera ihop det hela, Fisken saltades något sedan spritsade jag potatismoset runt om, lite extra parmesan ovanpå moset, Sen på med är räkorna och sist såsen. Ugnen står på 175 grader (varmluftsugn) och efter 40 min är det klart! En smidig middag som kan förberedas ända fram till att den skall in i ugnen. 
Dags att hugga i!

Dags för Lussekatter

Finns en kille som kallar sig Matgeek på FB som skrev om ett recept på Lussekatter som jag bara måste testa. Först fick jag jaga tag i hel saffran vilket inte är så vanligt men hade tur eftersom min Ica handlare hade tagit in det. 1gr av saffranet lades i en burk med 2 msk strösocker och 2 msk konjak. Detta fick stå i några dagar. Blir bara bättre med tiden!

Fördegen
Detta baket var annorlunda eftersom man skulle göra en fördeg. 3 dl mjölk värmdes upp till 37 grader och hälldes över 50 gr smulad jäst. 150 gr socker och 400 gr specialvetemjöl hälldes i assistenten och sen fick den knåda runt i minst 10 min. Sen fick den jäsa i 30 min under duk.
 
 
 



Saffrans marinad o vaniljstång
 

Varm mjölk m saffran o vanilj
Sen värmde jag 3 dl mjölk till 37 grader, hällde i 2 msk av den upplösta saffranet, 150 gr socker, 12gr salt (ca 2 tsk). En hel vanlijstång skrapade jag ur och rörde ner. Allt hälldes i assistenent med fördegen. 250 gr smör som är rumsvarmt och delat i mindre bitar åker också i, Ca 900 gr specialvetemjöl åkte i och sedan fick den arbeta i minst 10 min. Eftersom jag använde icke smältsmör så går det åt mindre mjöl vilket gör degen luftigare. Degen fick sen jäsa 30 min! 


Minst 10 min knådning gärna mer










Degen delade jag i 5 bitar och sen var och en i mindre bitar. Jag använder en våg och de var ca 55-60 gr per bit. Om man vill ha mindre lussekatter räcker ca 50 gr perfekt. Totalt blev det 45 st ungefär. Rullade varje till en boll och sedan rullade jag ut dem till en 10 cm lång bit som snurrades ihop till en lussekatt. Det behövs nästan inget mjöl alls på bakbordet. Ju mindre desto luftigare resultat! De lades på en plåt ca 1 cm emellan. De kommer jäsa ihop men det gör inget för resultatet är att de inte torkar ut. 

 

 
 
Efter en natts kalljäsning
Plåtarna med lussekatter ställdes i kylskåpet (Nu har jag ett garage som håller mellan 5-8 grader så de fick stå där för kylskåpet räckte inte till för tre plåtar . Där fick de stå över natten. De fick stå 30 min i rumstemperatur innan jag penslade dem med ägg som jag vispat upp med 1 msk vatten. Russinen trycktes på plats. Sen var det dags för gräddning. 220 grader på ugnen och precis när jag ställt in dem sprayade jag in lite vatten. Sedan fick de gräddas till de fått fin färg ca 8-10 min. 
Färdiga Lussekatter

fredag 22 november 2013

Restaurang recension Fond

Snart går Göteborgs äldsta Michelinkrog i graven. Stefan Karlsson har beslutat att från Nyår upphör Restaurang Fond. Så innan gravölet dricks beslöt vi oss för ett besök. Som tradition så åt vi smakmenyn eftersom man då får möjlighet att smaka av kökets stora variation av rätter och att det ingår ett vinpaket som är väl anpassat till maträtterna.

Fond är beläget längst uppe på Aveny jämte konstmuseet. En inte för stor lokal med runda bord längst stora panoramafönster som vätter mot Götaplatsen. Vi hade en mycket trevlig servitris som servade oss genom hela middagen på ett mycket trevligt sätt. Hon tog sig tid för våra frågor och vi kände oss verkligen välkomna. 

Nu för att övergå till själva maten! Vi serverades en kopp med en varm fänkålssoppa för att värma oss efter att ha kommit in från kylan. Vi fick in en korg med tre olika sorters bröd: hemmagjort supertunt knäckebröd, varma ostmuffins och ett mörkt fruktbröd. Egenkärnat smör till. 

Sen kom en aptitretare med lättgravad lax och två sorters blomkålspurér. 

Första rätten på menyn: Tartar på pilgrimsmussla och hälleflundra med torrsaltad öringrom och
frasig jordärtskocka i kall citron- och jordärtskocksmjölk. Till serverades ett friskt Alcasvin. Rätten var frisk och mycket välbalanserad. Speciellt gott var chipsen gjorda på jordärtsskocka. 

 
Andra rätten: Inkokt burfångad havskräfta och pumpa med blankmixad pumpakräm och smörbrynta hasselnötter. Till detta serverades ett riktigt gott vitt vin som hade en nästan oljig karaktär som hade en viss sötma. Pumpakrämen var perfekt ihop med vinet! 
 
Tredje rätten: Torskrygg stekt med hummer och purjolök i skaldjursgrädde, citronsky samt krokett på mandelpotatis, klokött och Kvibille Cheddar. Kan meddela att kroketten var utsökt och skall kopieras hemma! Likaså purjolöken i skaldjursgrädde höjde hela rätten. Smakrikt vitt vin som inte hängde kvar utan försvann relativt fort. 

 
Fjärde rätten: Oxfilé hängmörad och stekt med sidfläskrostad morot, puré av karamelliserad lök samt
kraftig rödvinssky monterad med lättrökt märg. Som sambon uttryckte det "En av de absolut bästa kötträtterna jag ätit på länge" . Den rödvinsskyn ihop med oxsvansen var underbar! Till fick vi ett smakrikt Bordeaux vin. 
 
Femte rätten: En vitmögelost och en getost, hjortronmarmelad, pumpakärnor i honung samt fruktbröd. Ihop med ett mycket annorlunda starkvin. Inte så sött men en stark smak av päron och konjak.
 
Sjätte rätten: Hallon, vodka och mjölkchoklad. Ljuvlig smakrensare som tog bort getostsmaken:) 
 
Sjunde rätten: Rombakad ananas med karamell- och ingefäraglass, romdränkta russin
samt stjärnanismaräng och kokos skum. Till serverades en Ungersk Tokaj. en precis lagom avslutning på en mycket trevlig middag!
 
Synd att en restaurang med så här god mat går i graven men eftersom Stefan skall öppna nytt så hoppas jag han tar med sig matkonceptet! 

torsdag 21 november 2013

Het korv-wok och granatäppledessert

Nu är det en period då middagen inte får ta så lång tid. Så på morgonen rotar man igenom frysen och funderar snabbt ut en fungerande middag. Sen blir man lycklig när sonen sms:ar på em och frågar om han kan fixa middagen!


Bara nudlarna kvar att lägga i
Vi hade 3 heta nötchorizo korvar och några wienerkorvar i frysen. Dessa delades i mindre bitar och stektes upp i stekpannan. I med wokgrönsaker (mängden avgör du själv beroende på hur hungriga ni är) som fick steka med. Jag använde sedan Sweet Chilisås som vi hade hemma på flaska. Mängden avgörs av hur het wok ni vill ha. Blev nog några matskedar i vårt fall eftersom de flesta i familjen vill ha lite hetare mat.




Bara att ta ur pannan!

Sen kokade vi 2 portioner nudlar i 2 min, som när de var färdigkokta fick rinna av och sedan i stekpannan och röras om. Färdigt. Tippar på att det hela tar under 10 min att färdigställa!









Granatäpple
Till efterrätt så rensade jag ett granatäpple. Mitt tips är att använda en gaffel för att peta ur kärnorna och sedan på med plasthandskar. Granatäpplen färgar enormt! Bort med allt det vita som sitter emellan kärnorna.





God dessert!

Sedan vispar jag upp ca 2 dl vispgrädde och har i ca 1 tsk vaniljsocker. Rör försiktigt i granatäpplekärnorna med såsen och rör om. Upp i portionsskålar och in i kylen. Enkel men supergod dessert som var mycket lämplig efter vår heta middag!

Bettan



onsdag 20 november 2013

Parmesan kyckling snabbmiddag

Dagens inlägg blir tyvärr utan foton .... missade det. Men behövde komma på en snabb middag då jag tränade sent och orkar inte stå vid spisen. 

2 kycklingfiléer som jag delar. Lägg filen platt på skärbrädan och lägg handen på den och dela den sedan i tre tunna skivor. Lättare om man använder en tunn filékniv. Jag har nu sex tunna filébitar som jag först panerar i 2 uppvispade ägg som blandats med 1 dl parmesan ost. Sedan lägger jag dem på en tallrik med ströbröd som kryddats med svartpeppar och salt. Sen strör ja ströbröd ovanpå. Nu är de färdiga för att stekas i olja i 5-8 min.

Innan jag började lade jag in färdiga röstis i ugnen och så kokade jag broccoli till. När kycklingen var klar strödde jag på lite mer river parmesan. Klart! 

Kycklingen blir mycket saftig men tänk på att inte steka för länge.


söndag 17 november 2013

Macrons och päronbullar med choklad

Idag kommer mamma på besök och det blir både fika och Boef Bourgognen. Studerade frysen och insåg att det vart tomt på fikabröd. Funderade på vad som finns hemma och bestämde mig för att för första gången testa makrons. Hittade Leilas recept på dessa ljuvligheter. Gillar kakor som är små som mumsbitar...man kan ta flera då!


Klart att blanda smeten
till makrons
Jag delade på hennes sats eftersom jag ville pröva första gången. Tog 2 äggvitor som jag vispade och tillsatte 1/4 dl socker (ca 23 gr) så jag fick en härlig marängsmets karaktär. Sen tillsattes 75 gr mald, skållad mandel samt 2 dl siktat florsocker. Sen delade jag smeten i två bunkar och tillsatte lila färg till den ena och rosa till den andra. Dessa färger hittar jag på tårtdecor ett företag i Kungälv som jag varmt kan rekommendera!
 
 
 
 

Spritsade ut kakorna på plåtar och sedan fick de vila i 15 min. In i ugnen på 150 grader i ca 12 min. Jag drog sedan av bakplåtspapperet från den varma plåten ned på bänken där de fick vila tills de svalnat. Sen kom projektet att ta loss dem...och det var inte lätt... de fastnade så några fick jag skrota.


15 min vila innan ugnen
Jag gjorde smör kräm med 100 gr smör, 1,5 dl siktat florsocker och 1 tsk vaniljsocker som jag vispade ihop med elvispen. Tillsatte 1 äggula. Delade krämen i två bunkar och färgade den ena lila och den andra rosa. Jag smaksatte den rosa med hallonsylt och den lila med lakrits pulver



Färdiga lakrits och hallon
Makrons
 

När makronerna svalnat så lade jag smörkrämen på en halva och satt ihop med en överdel och så var de färdiga! Nu när jag testat så vet jag att jag skall göra dem lite större! Mina blev lite för små och jag vill ha dem lite sega i mitten. Eftersom de var så små så blev de lite för genomgräddade. Men det var lättare än jag trodde att göra dessa små sötsaker även om de var svåra att få loss.




Snart på väg in
i ugnen
Sen blev det bullbak. Fast jag gjorde en twist på dem. Hade läst om ett recept där man fyllde dem med färskost (ricotta) och päron. Först gjorde jag standard degen för kanelbullar dvs mitt vanliga recept som jag har tagit från Vår kokbok. Min variant fick bli att när jag kavlat ut degen så lade jag på smör som vanligt och sedan ett tunt lager kesella 10%. 100 gr mörk choklad hackade jag och lade på. Hackade 6 halvor av våra egna inlagda konjakspäron i små bitar och lade på halva degen och sedan vek ihop det hela. Skar långa strimlor som jag sedan snurrade ihop till bullar. Penslade med ägg och lade på pärlsocker och pinjenötter. De sistnämnda kan man hoppa över... ta hellre mandelspån eller hackad mandel. In i ugnen ca 8-10 min på 250 grader (225 med varmluftsugn).


Första plåten färdiga bullar!

Så var fikat fixat!

Boef Bourguignon

Boef Bourguignon står på menyn! Hösten är för mig grytornas tid. Den franska nationalrätten Burgundisk köttgryta är en av favoriterna. Den har sitt ursprung från den franska husmanskosten och är ifrån regionen Bourgogne. Julia Childs legendariska recept på denna rätt ligger som grund för mig.  Man använder nötkött och då gärna oxkött som har en djup härlig smak när den får koka länge. Man bryner köttet och sedan får det koka sig mört i röd vin. Kryddningen kan variera men i huvudsak är timjan, lagerblad, vitlök och tomatpuré med. Man lägger i slutet av kokningen i sidfläsk för den rökiga smaken samt små lökar och champinjoner. Jag är traditionsbunden när jag gör Boef Bourguignon och följer grunderna väl. Ibland har jag i lite oxfond på slutet för att få ännu mer mustigher samt om jag har hemma morötter. 


Färdig hackat nu är
det bara att sätta igång

Jag tog ca 2 kg högrev som jag putsade från senor och delade i jämna fyrkantiga bitar. Jag delade ca 150 gr sidfläsk (spara svålen!) i mindre bitar och skalade 9-10 små lökar. Jag ansade ca 3 hg färska små champinjoner. Jag skalade och delade på 3 morötter.



Lök och champinjoner
är brynta
Stekte upp fläsket och lade det i en gjutjärnsgryta vid sidan av. Jag stekte sedan lökarna i några minuter och sedan svampen och lade i skålar.
 
Nu stekte jag alla köttbitarna runt om och lade ner det i  gjutjärnsgrytan. Jag lade i 1 lagerblad (är liter snål med denna kryddan så ta i 3 st om ni gillar smaken), 2-3 msk tomatpuré, morotsbitarna åkte i och 5 hela vitlöksklyftor som jag mosade något. Sedan hällde jag på 1 flaska rött vin och helst skall det ju vara vin från Bourgogne om man vill hålla  sig till originalet. Jag fyllde på med 7 dl oxfond som jag gjort från oxbuljongtärning så att allt kött var täckt.  Även den sparade svålen stekte jag lite i pannan för att lägga i den hel i grytan. 



Dags för söndagsmiddag!
Nu är det bara att koka upp och sedan låta det hela koka i 2,5 timmar. När det är ca 1/2 timme kvar åkte löken och svampen i grytan. Om man vill kan man reda av med maizena vilket jag inte behövde göra denna gången däremot fyllde jag på med lite mer oxbuljong på slutet så det inte kokade torrt . Det fungerar utmärkt att göra denna gryta dagen innan. Sen behöver man bara värma på den innan servering. Perfekt mat att servera när man har gående bord och är ett större gäng. Till kan man servera antingen potatis eller ris. Jag serverade min som söndagsmiddag med mamma som gäst! Till serverades sparris och kokt potatis samt en härlig grönsallad. Den blev enormt mustig och supergod! Kan varmt rekommenderas.


.


lördag 16 november 2013

Gorgonzola kyckling

Inne i affären idag så frågade jag sonen som var med och handla vad han ville ha till middag. Han funderade lite och sen bad han mig göra strimlad kyckling med mögelost och ris till. Detta är en rätt som ofta står på vårt bord.

Hackat och klart

Först strimlade jag tre kycklingfiléer. Det räcker till 4 portioner utan problem. Sen hackade jag en 1/2 lök, 7-8 champinjoner. Jag fräste på först löken och sedan i med svampen. Hällde över detta i en kastrull och sedan brynte jag kycklingbitarna.


Fräste lök och svamp
 
Fräste upp kycklingbitarna
Tänk på att använda en separat skärbräda när ni jobbar med kyckling. När allt var fräst och låg i kastrullen hällde jag på matlagningsgrädde, lite mjölk och 1 dl crème fraiche. I med 150 gr gorgonzola, salt och peppar efter smak. Allt fick koka ihop. Jag redde av med någon matsked idealmjöl eftersom jag uppskattar lite tjockare konsistens. Som toppen på det hela så rev jag lite prästost ca 1 dl och rörde i. Tänk på att inte koka det efter att osten kommit i då den gärna blir trådig.

Till serverades ris och en grönsallad. Enkelt, gott och snabblagat.

Färdig att äta!

fredag 15 november 2013

Älgentrecote

Fredag och enligt svensk tradition dags för fredagsmys. Vad gör man då? Tacos? Nej här blev det viltmiddag! Fyndade för några veckor sedan en älgentrecote som var 30% nedsatt i pris pga. kort datum. Hem och stoppa i frysen och idag var det dags att tillaga härligheten. Nu under oktober och november är det verkligen härliga tider för oss som älskar älgkött. Gör gärna älgbiffar eller älggryta men entrecote delen har jag inte provat innan. Sonen och jag lagade maten ihop idag. Jag stod för fyllda tomater och såsen och han gjorde köttet.

Vad som behövs till köttet

Köttet på väg in i ugnen
Först blandade sonen olja, salt och grovmalen svartpeppar som han sedan gned in köttbiten. Han stekte upp ett paket bacon klippt i små bitar. Tillsatte några msk hackad basilika och persilja samt 4 vitlöksklyftor. Tog upp bacon/krydd röran och stekte på köttbiten på alla sidor. Gjorde fyra snitt på tvären och fyllde dessa med baconröran. Sen in i ugnen på 125 grader. Ca 45 min. Innertemperaturen skall vara 58-60 grader för att få ett rosa kött.


Ingredienserna till tomaterna
Under tiden som köttet är i ugnen så skar jag av toppen på tre tomater och gröpte ur dem. Hackade locken, 1 schalottenlök, 1/2 burk champinjoner, l/2 vitlöksklyfta, 1/2 dl riven prästost, samt ca 1/2 dl rivet bröd. Allt blandades ihop och smaksattes med salt och peppar. Jag fyllde tomaterna och ställde dem åt sidan.

Såsen reduceras ned
till hälften
Jag gjorde sedan en härlig vinsås. Först smörstekte jag 1/2 gul lök tills den mjuknat i en kastrull. Tillsatte 1/2 dl farinsocker och 2 msk chilisås och fräste det vidare i någon minut. Tillsatte 0,75 dl balsamvinäger, 2,5 dl rödvin, 2 dl vatten. Detta kokade upp och fick koka ned till hälften då jag silade av den. Tillsatte 4-5 msk kalvfond samt 1,5 msk honung och en smörklick. Smakade av med salt och peppar. Om du tycker den har för stark syra så tillsätt något mer honung. Jag redde av såsen med maizena stärkelse som jag rört ut i lite vatten. Ca 1-2 msk. Bäst är att testa sig fram och mängden beror på hur tjock sås man vill ha.

Köttet var nu klart och togs ut och lades i folie för att vila. Undertiden så åkte tomaterna in på 225 grader ihop med klyftpotatis. Såsen värmde jag på och så skar jag upp köttet. Efter ca 15 min var allt klart och bara att lägga upp!
En god flaska Amarone till
Dags att hugga in











Bettan!