ca 4 port
- 2hg räkor (helst färska...rekommenderas)
- 2 vitlöksklyftor
- 2 schalottenlökar
- 2 dl vitt vin
- 4 dl vatten
- 1 påse saffran (alt 1-2 msk saffrans vätska (se förklaring nedan)
- 200 g laxfilé
- 200 g fast vit fisk ex marulk eller torskrygg
- 2 morötter
- 15 cm purjolök
- 1 dl crème fraiche
- 3 dl vispgrädde
- 1 tsk chilipulver
- 1 tsk timjan
- svartpeppar
- salt
- 2 äggulor
- 2 tsk vitvinsvinäger
- 1 dl olivolja
- 1 dl rapsolja (man kan använda mildare olja om man tycker det ger för mkt smak med rapsolja)
- 2 vitlöksklyftor
- 1 tsk flingsalt
Underlättar att förbereda allt först |
Skalen används till fonden |
koka fonden i ca 15 min |
Detta med saffran: Jag har nu i jul köpt 1 g hel saffran och lagt detta i en liten glasburk. Hällt på 4 msk konjak och 2 msk socker och sen låter jag detta stå. Detta gör att smaken dras ur saffranet på ett underbart sätt. 1 msk av vätskan är ungefär lika med 1/2 gr vanlig mald saffran. Denna saffransvätska är hållbar oändligt länge så det är något jag kommer att ha under hela året.
Kokar morötterna aldente |
Jag silar av fonden och låter den koka ihop i några minuter. Häller i crème fraichen och grädden samt smakar av. Ibland behövs lite mer saffran. Häller i chilipulver, timjan, svartpeppar samt saltar. Häller i morötterna och låter detta koka i 5-10 min tills morötterna blivit mjukare dock skall det finnas tuggmotstånd. Hit kan man förbereda innan och sedan bara koka upp och fortsätta enligt nedan.
Aioli |
Underbar färg på aiolin |
Jag häller i purjolöken och fisken och kokar upp det hela. Det behöver bara koka i 2-3 min maximum. Om det dröjer lite innan servering så räcker det med att flytta bort kastrullen från plattan så blir fisken färdig i den varma soppan under tiden.
Serveras med vitlöksbaguett och Aioli.
Gudomligt gott! |
Bettan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar