Nya brödkaveln |
10 brödkakor
1,5 pkt jäst150 gr smör
0,7 L vassle (vatten om du ej har tillgång till vassle)
1 dl socker (du kan minska mängden om du använder vassle då den är söt)
1/2 tsk salt
1/2 ägg (vispa upp det lite så är det lättare att dela på det)
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl solrosfrön
250 gr skrädmjöl
900 gr vetemjöl special (om du använder assistent minska mängden något)
Smält smöret och häll i vasslen. Värm till 37 grader. Sedan dela jästen i bunken och häll på vätskan och rör tills jästen löst sig. I med socker, salt, pumpa kärnor, solrosfrön och ägg. Blanda bakpulvret med lite av mjölet och sedan häll i mjölet i omgångar och rör emellan. Knåda degen länge (minst 10 min) i assistenten.
Låt degen jäsa i 45 min. Dela degen i 10 bitar och kavla ut det till runda kakor. Låt dem jäsa 20 min. Picka dem på båda sidorna och sedan in i ugnen en och en. Ugnen står på grill och plåten står högt upp. Vänta något mellan varje brödkaka så plåten blir het igen. Det tar 1,5-2 min i ugnen men det beror mycket på vilken sorts ugn du har. Jag brukar alltid kolla om de är färdiga på undersidan och ibland har jag vänt på dem och kört in dem i någon minut till med undersidan uppåt.
Färdiga brödkakor |
Går utmärkt att frysa dem. Serveras med smör och ost!
Bettan!
havre
som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en
fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är
därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet
extra aromatiskt. - See more at:
http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre
som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en
fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är
därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet
extra aromatiskt. - See more at:
http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre
som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en
fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är
därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet
extra aromatiskt. - See more at:
http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre
som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en
fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är
därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet
extra aromatiskt. - See more at:
http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar