måndag 27 januari 2014

Brödkakor med skrädmjöl

Gjorde ju äggostkaka häromdagen och då sparade jag vasslen för att kunna använda vid bak. Alltså blev det dags att inviga brödspaden jag fick i julklapp. Min gamla har försvunnit och jag är rädd för att den gått sönder slängts. Det var min farfar som hade gjort den så det var med sorg jag insåg att jag inte hade någon. Tur var så tillverkas brödspadar fortfarande!


Nya brödkaveln
Jag bestämde mig för att göra 10 brödkakor och då jag ibland har använt skrädmjöl i min matlagning bestämde jag mig för att testa hur det blev att göra just brödkakor med denna sorts mjöl. För er som inte vet så är skrädmjöl havre som har fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Den är gjord på hela kornet och kallas då för en fullkornsprodukt dvs man använder alla delar på havrekornet. Historiskt så är det ett mjöl som har anor från 1600 talet och finnarnas invandring. Eftersom kornen ibland möglade så kom man på denna metod att rosta det i vedeldade ugnar och sedan mala det. Man fick då ett mjöl som hade längre hållbarhet. I Värmland gör man nävgröt av just skrädmjöl. 

10 brödkakor

1,5 pkt jäst
150 gr smör
0,7 L vassle (vatten om du ej har tillgång till vassle)
1 dl socker  (du kan minska mängden om du använder vassle då den är söt)
1/2 tsk salt
1/2 ägg (vispa upp det lite så är det lättare att dela på det)
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl  solrosfrön

250 gr skrädmjöl
900 gr vetemjöl special (om du använder assistent minska mängden något)

Smält smöret och häll i vasslen. Värm till 37 grader. Sedan dela jästen i bunken och häll på vätskan och rör tills jästen löst sig. I med socker, salt, pumpa kärnor, solrosfrön och ägg. Blanda bakpulvret med lite av mjölet och sedan häll i mjölet i omgångar och rör emellan. Knåda degen länge (minst 10 min) i assistenten. 




Låt degen jäsa i 45 min. Dela degen i 10 bitar och kavla ut det till runda kakor. Låt dem jäsa 20 min. Picka dem på båda sidorna och sedan in i ugnen en och en. Ugnen står på grill och plåten står högt upp. Vänta något mellan varje brödkaka så plåten blir het igen. Det tar 1,5-2 min i ugnen men det beror mycket på vilken sorts ugn du har. Jag brukar alltid kolla om de är färdiga på undersidan och ibland har jag vänt på dem och kört in dem i någon minut till med undersidan uppåt.
Färdiga brödkakor

Går utmärkt att frysa dem. Serveras med smör och ost! 

Bettan!


havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar