tisdag 21 januari 2014

Pavlova

När man lagar mat med bara en massa äggulor så blir man stående där med en hög med äggvitor. Vad göra? Mitt tips är Pavlova. Det är en marängtårta som är underbar!

Anna Pavlova en rysk ballerina som på 1920 talet turnerade i Australien och Nya Zeeland har givit namn till denna tårtan. Både Australien och Nya Zeeland gör anspråk på att vara uppfinnare av tårtan och anses idag vara deras nationalrätt. Marängen skall vara krispig på utsidan och seg inuti. Man skall täcka den med grädde och färska bär. 

4 äggvitor
2 dl socker
1 msk majsenamjöl
1 tsk ättiksprit 12%

Fyllning
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
ca 1/2 dl lemoncurd ev mer beroende på hur syrlig man vill ha kakan
3-4 dl färska bär. Använd fantasin: ex Jordgubbar, hallon, melon, passionsfrukt 

Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll sedan i sockret i omgångar och fortsätt vispa tills det är en blank vit massa som om du drar upp visparna skall det bildas en topp som stannar kvar. 
Rör nu i majsmjölet och ättikspriten och rör om noga. Tag fram ett bakplåtspapper och läg på plåten och klicka sedan ut marängsmeten. Det skall bli en tårtbotten ca 25 cm i diameter. 
Ställ in marängbotten i 140 grader i ugnen i mitten i 75 min, Stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar till nästa dag.



Vispa grädden ihop med vaniljsockret och ta bort hälften när det är färdigvispat. Blanda grädden med lemoncurd och bred ut det på marängbotten. Sedan brer du på resten av grädden och sist lägg över alla färska bären!


Marängbotten kommer att vara lite seg och lemoncurden ger en viss syrlighet, Den färska frukten gör detta till en underbar tårta/efterrätt!



 
Bettan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar