onsdag 29 januari 2014

Porter kalops

Högrev är en av de absoluta favoriterna på köttavdelningen. Så inför helgen blev det vintergryta som fick koka i högtryckskokaren. 

1 kg högrev
2 msk smör
2 morötter
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1/4 rotselleri
1 palsternacka
1 flaska mörk porter
3 msk kalvfond
1 buljongtärning oxe
svartpeppar ny malen
vatten


Bryner köttet först

I med grönsaker

Rensar köttet från senor och delar i lagom stora bitar. Steker dessa i smöret så de får färg runt om. Lägger i kastrullen. Skalar och delar morötter, rotselleri, lök, vitlök och palsternacka. Allt åker ned i grytan ihop med fond och buljongtärning. Rikligt med svartpeppar och sist häller jag på en flaska porter. Jag fyller upp med vatten så det knappt täcker. Låt det koka i tryckkokaren i 1 timme. Om man gör den på spisen så tar det ungefär 2-2,5 timmar. 

När grytan är klar häll bort lite buljong
När grytan var klar hällde jag av 2/3 av fonden som bildats och kokade ner den för att kunna använda till sås en annan dag. Grytan serverades med kokt potatis och rödbetor. 
Underbar buljong till sås en annan dag













Bettan!












Inga kommentarer:

Skicka en kommentar