fredag 31 januari 2014

Märgben och helstekt fläskfilé

Förrätt


Fick se på tv när en av kockarna på morgonprogrammen gjorde märgben. Har ätit detta på restaurang men aldrig gjort det själv. Lite annorlunda konsistens men mycket god smak. Så på vägen hem så inhandlades märgben från kalv hos slaktaren. Dessa finns oftast i frysdisken även i välsorterade affärer (ICA kvantum hos oss har det).

2 märgben/person
1,5 rödlökar
1 msk brunt farinsocker
1 msk vinäger (om ni har ta sherryvinäger alt rödvinsvinäger)
Stekta på snittytan
Rödlöksmarmelad
salt o peppar
lite citron

Stekte benen i torr mycket het panna med snittytan nedåt. Sedan fick de bakas färdigt i ugnen på 150 grader tills innertemperaturen var 50 grader.
fredagsmys!
















Varmrätt


Till varmrätt så använde jag fonden från Porterkalopsen häromdagen för att göra en härlig djup sås. Till så valde jag att göra en fläskfilé samt jordärtskockspuré. 

1 fläskfilé
400 gr jordärtskockor
2 msk smör
riven muskot
2 dl Köttfond (reducerat fonden från grytan häromdagen)
2 dl grädde
1 msk messmör
svartpeppar och salt
Marinera
Bryn köttet

Först putsade jag filen från ev senor. Jag blandade salt, peppar, vitlök, timjan i en påse och droppade i 2 tsk olja. Lade i filén och gned runt så den blev täckt med kryddor.

Den fick sedan vila några timmar i kylen. Tänk på att ta fram den i tid så den blir rumstempererad.
Sen helstekte jag den i stekpannan med smör så den fick fin färg runt om. Lade hela filén i en ugnsform i 150 grader tills köttet har fått en innertemperatur på 67 grader. Köttet fick sedan vila i 10 min i ugnsfolie.



Mixa puren
Skalade jordärtskockorna och delade de stora i mindre bitar. Kokade dem mjuka ca 10-15 min. När de var klara mosade jag dem med potatisstöten. Blandade i 2 msk smör och någon msk grädde samt riven muskot. Jag använder sedan elvispen för att få en slät konsistens. 

Fonden från porterkalopsen häromdagen lät jag koka ned så att 1,5 dl återstod. Såsen gör jag genom att koka upp fond och grädde och låta det koka ihop i några minuter. Om så krävs så kan man reda av med idealmjöl. Jag smaksätter såsen med mesmör, salt och svartpeppar. 
Härlig middag!

Jag skär köttet i skivor och lägger upp ihop med jordärtskockspurén och häller såsen över köttet. Till så passar både grönsallad och ex broccoli. 

Bettan! 


onsdag 29 januari 2014

Porter kalops

Högrev är en av de absoluta favoriterna på köttavdelningen. Så inför helgen blev det vintergryta som fick koka i högtryckskokaren. 

1 kg högrev
2 msk smör
2 morötter
1 stor gul lök
3 vitlöksklyftor
1/4 rotselleri
1 palsternacka
1 flaska mörk porter
3 msk kalvfond
1 buljongtärning oxe
svartpeppar ny malen
vatten


Bryner köttet först

I med grönsaker

Rensar köttet från senor och delar i lagom stora bitar. Steker dessa i smöret så de får färg runt om. Lägger i kastrullen. Skalar och delar morötter, rotselleri, lök, vitlök och palsternacka. Allt åker ned i grytan ihop med fond och buljongtärning. Rikligt med svartpeppar och sist häller jag på en flaska porter. Jag fyller upp med vatten så det knappt täcker. Låt det koka i tryckkokaren i 1 timme. Om man gör den på spisen så tar det ungefär 2-2,5 timmar. 

När grytan är klar häll bort lite buljong
När grytan var klar hällde jag av 2/3 av fonden som bildats och kokade ner den för att kunna använda till sås en annan dag. Grytan serverades med kokt potatis och rödbetor. 
Underbar buljong till sås en annan dag













Bettan!












måndag 27 januari 2014

Brödkakor med skrädmjöl

Gjorde ju äggostkaka häromdagen och då sparade jag vasslen för att kunna använda vid bak. Alltså blev det dags att inviga brödspaden jag fick i julklapp. Min gamla har försvunnit och jag är rädd för att den gått sönder slängts. Det var min farfar som hade gjort den så det var med sorg jag insåg att jag inte hade någon. Tur var så tillverkas brödspadar fortfarande!


Nya brödkaveln
Jag bestämde mig för att göra 10 brödkakor och då jag ibland har använt skrädmjöl i min matlagning bestämde jag mig för att testa hur det blev att göra just brödkakor med denna sorts mjöl. För er som inte vet så är skrädmjöl havre som har fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Den är gjord på hela kornet och kallas då för en fullkornsprodukt dvs man använder alla delar på havrekornet. Historiskt så är det ett mjöl som har anor från 1600 talet och finnarnas invandring. Eftersom kornen ibland möglade så kom man på denna metod att rosta det i vedeldade ugnar och sedan mala det. Man fick då ett mjöl som hade längre hållbarhet. I Värmland gör man nävgröt av just skrädmjöl. 

10 brödkakor

1,5 pkt jäst
150 gr smör
0,7 L vassle (vatten om du ej har tillgång till vassle)
1 dl socker  (du kan minska mängden om du använder vassle då den är söt)
1/2 tsk salt
1/2 ägg (vispa upp det lite så är det lättare att dela på det)
1/2 tsk bakpulver
1/2 dl pumpakärnor
1/2 dl  solrosfrön

250 gr skrädmjöl
900 gr vetemjöl special (om du använder assistent minska mängden något)

Smält smöret och häll i vasslen. Värm till 37 grader. Sedan dela jästen i bunken och häll på vätskan och rör tills jästen löst sig. I med socker, salt, pumpa kärnor, solrosfrön och ägg. Blanda bakpulvret med lite av mjölet och sedan häll i mjölet i omgångar och rör emellan. Knåda degen länge (minst 10 min) i assistenten. 




Låt degen jäsa i 45 min. Dela degen i 10 bitar och kavla ut det till runda kakor. Låt dem jäsa 20 min. Picka dem på båda sidorna och sedan in i ugnen en och en. Ugnen står på grill och plåten står högt upp. Vänta något mellan varje brödkaka så plåten blir het igen. Det tar 1,5-2 min i ugnen men det beror mycket på vilken sorts ugn du har. Jag brukar alltid kolla om de är färdiga på undersidan och ibland har jag vänt på dem och kört in dem i någon minut till med undersidan uppåt.
Färdiga brödkakor

Går utmärkt att frysa dem. Serveras med smör och ost! 

Bettan!


havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf
havre som fuktats, rostats och sedan malts till mjöl. Det är en fullkornsprodukt som har kvar alla sädeskornets beståndsdelar och är därför naturligt rikt på fibrer och mineraler. Rostningen gör mjölet extra aromatiskt. - See more at: http://www.saltakvarn.se/produkter/skradmjol/#sthash.AeIouJPo.dpuf

söndag 26 januari 2014

Äggost kaka




äggostform från Flatön
Så var det dags att inviga årets julklapp. Ja i mitt fall så fick jag en äggostform! Att bo så nära Bohuslän och varit uppvuxen med sommarställe vid Hakefjorden så är äggost ett måste att få äta ibland. Har velat göra det länge men då det krävs en specifik form för att få det att funka därför har det inte blivit av. Men nu blev det äntligen av eftersom sonen varit så gullig och köpte en i julklapp. Recepten är många men i stora drag är det ägg, gräddfil/filmjölk och mjölk i de flesta recepten. Ibland är det grädde och ibland är det mer ägg än i andra. Men efter att ha botaniserat en del gick jag på följande recept:




6 ägg
3 dl gräddfil
3 dl grädde
2,7 L mjölk (helst opastöriserad) fetthalt ca 3,8
2-3 msk socker
ev 1/2 tsk ättika om den inte skär sig

Koka med termometern som hjälp
Först vispade jag ägg, grädde och gräddfil i en kastrull. Sen hällde jag på mjölken. Nu fick den sakta värmas upp till max 90 grader. Sen var det bara att vänta....den fick inte koka och man fick röra om försiktigt mellan varven för att fördela värmen i vätskan. Det tog nästan en timme! Jag hade lagt i min koktermometer för det är inte lätt att veta när man närmar sig 90 grader. 

Den skär sig

Till slut så började massan skära sig. Jag fick strul för den ville inte skära sig. Då jag läst på lite innan så visste jag att man kan "skynda" på det hela genom att tillsätta 1/2 tsk ättika. Sagt och gjort i med ättikan och då skar den sig fint! När vasslen började bli klar i färgen så ställde jag av kastrullen och lät den vila i 10 min.



Låter den rinna av i durkslaget

Jag lyfte upp ostmassan med hjälp av en hålslev ner i ett durkslag så att det mesta av vasslen fick rinna av. Sen ner i äggostformen. När all ostmassa var i formen så ställde jag den med en bunke under svalt. Vasslen tog jag vara på för att använda när jag bakar bröd.
Massan får rinna av över natten








Nästa dag så tog jag fram formen och själpte upp äggosten på ett fat. Det hela serverades med blåbärssylt. Även björnbär är väldigt gott till. 



Serveras med härlig sylt

Visst blev den vacker!














Bettan!

tisdag 21 januari 2014

Pavlova

När man lagar mat med bara en massa äggulor så blir man stående där med en hög med äggvitor. Vad göra? Mitt tips är Pavlova. Det är en marängtårta som är underbar!

Anna Pavlova en rysk ballerina som på 1920 talet turnerade i Australien och Nya Zeeland har givit namn till denna tårtan. Både Australien och Nya Zeeland gör anspråk på att vara uppfinnare av tårtan och anses idag vara deras nationalrätt. Marängen skall vara krispig på utsidan och seg inuti. Man skall täcka den med grädde och färska bär. 

4 äggvitor
2 dl socker
1 msk majsenamjöl
1 tsk ättiksprit 12%

Fyllning
3 dl grädde
1 tsk vaniljsocker
ca 1/2 dl lemoncurd ev mer beroende på hur syrlig man vill ha kakan
3-4 dl färska bär. Använd fantasin: ex Jordgubbar, hallon, melon, passionsfrukt 

Vispa äggvitorna till hårt skum. Häll sedan i sockret i omgångar och fortsätt vispa tills det är en blank vit massa som om du drar upp visparna skall det bildas en topp som stannar kvar. 
Rör nu i majsmjölet och ättikspriten och rör om noga. Tag fram ett bakplåtspapper och läg på plåten och klicka sedan ut marängsmeten. Det skall bli en tårtbotten ca 25 cm i diameter. 
Ställ in marängbotten i 140 grader i ugnen i mitten i 75 min, Stäng sedan av ugnen och låt plåten stå kvar till nästa dag.



Vispa grädden ihop med vaniljsockret och ta bort hälften när det är färdigvispat. Blanda grädden med lemoncurd och bred ut det på marängbotten. Sedan brer du på resten av grädden och sist lägg över alla färska bären!


Marängbotten kommer att vara lite seg och lemoncurden ger en viss syrlighet, Den färska frukten gör detta till en underbar tårta/efterrätt!



 
Bettan!

lördag 18 januari 2014

Kroppkakor

En väninna skrev på FB nyligen om att hon gjorde kroppkakor och det riktigt sög till i magen. Det var så länge sedan som jag gjorde detta!

Det finns två olika varianter på kroppkakor. I de öländska kroppkakorna är smeten gjord på både kokt och rå potatis medans med de från andra delar av landet oftast är gjorda på kokt potatis. Likaså om man använder vetemjöl eller bara potatismjöl skiftar också. I båda smeterna så ingår alltid ägg. Dock så använder vissa hela ägg och andra bara äggulor. 
Som smaksättning så är kryddpeppar vanligt men det förekommer också med bara svartpeppar. Fyllningen inuti är genomgående sidfläsk och lök. Till serveras ofta lingonsylt och skirat eller brynt smör.

Jag fick för mig att experimentera lite med smeten denna gången. Det blev färdigkokt potatis som jag pressat och så fick det bli färdigkokt palsternacka också. Smaksättningen blev lite kryddpeppar och vanlig svartpeppar och så blev det potatismjöl och äggulor. Traditionell fyllning med rökt sidfläsk och gul lök. 

600 gr pressad färdigkokt potatis
1 stor palsternackor
3 äggulor
1,5 dl potatismjöl
50 gr brynt smör
1 tsk salt

Rör ihop allt till en smet

300 gr rökt sidfläsk  i små bitar utan svål
1 stor gul lök mycket finhackad
2 hela mortlade kryddpepparkorn

Jag använde gårdagens kokta potatis som jag pressat. Delade palsternackan i mindre bitar och kokade länge så den blev riktigt mjuk och pressade den. Blandar i äggulor och potatismjöl samt brynt smör och rör runt smeten. 


 

Först blir smöret nästan vitt
Brynt smör!
Att bryna smöret gör att man får en nötigare smak vilket passar utmärkt. Jag lägger i smöret i en kastrull och låter det smälta och sedan börjar smöret koka och blir nästan som ett vitt skum.

Nu är det viktigt att inte släppa ögonen från kastrullen. Jag rör hela tiden och smöret mörknar snabbt. Innan det börjar bränna tar jag bort kastrullen från plattan och häller det genom en finmaskig sil ner i en mugg. Sen är det bara att använda det i maten.

fläsk och lök är brynta


Jag skär fläsket i små bitar och steker det. I slutet så sänkte jag värmen och lade i den finhackade löken och lät det stå på spisen tills löken blivit mjuk men inte fått för mycket färg. Om det behövs kan man lägga det på ett papper för att bli av med fettet.


Dela potatisdegen i 1,5 cm breda bitar





 

Forma och lägg i fyllningen
Man tar smeten och formar till en limpa som man sedan skär i ca 1,5 cm breda skivor. Varje skiva lägger jag i handflatan och plattar ut den något. Sedan lägger du i 1-2 msk fyllning och formar smeten runt fyllningen till en boll. Fortsätt på samma sätt med hela smeten.

Färdiga kroppkakor för kokning









Koka i en stor kastrull i
lättsaltat vatten




Serverat och klart!
En stor kastrull med saltat vatten får koka upp och sedan lägger jag i bollarna några i taget och kokar tills de flyter upp till ytan. Jag brukar normalt koka dem ca 5-6 min.

Jag bryner 100 gr smör i en kastrull och häller det genom en finmaskig sil och serverar detta till med lingongsylt. 


 
Bettan!

fredag 17 januari 2014

Italiensk Porcetta

Idag så blev det Italiensk Porchetta di fano. Det är en ugnsstekt örtkryddad fläskkarrérulle. Man använder en hel bit fläskkarré som man styckar så att det blir en platt rektangulär köttbit. Sedan använder man massor av örtkryddor, vitlök. Ibland använder man ex fänkålsfrön och rosmarin. Man kryddar massor och sedan rullarman ihop köttet till en rulltårta och binder upp den.

Jag gjorde det enkelt för mig och köpte en färdigstyckad, färdigkryddad och nätad Porcetta! För er som har möjlighet kan jag varmt rekommendera Lilla Saluhallen på Frölunda Torg. De har ett utmärkt sortiment av kött med mycket hög kvalitet.


Jag brynte köttbiten i lite smör och sedan peppar och salt på. Sedan lägger man den i en ugnsform och häller på 3 dl vitt vin och ca 2 dl vatten. 

In i ugnen i 100 grader i ca 3 timmar. Köttet skall nå upp till 70 grader. Låter köttbiten vila i 15-20 minuter i folie.


Köttet kan ätas både varmt och kallt. Ta bort nätet och skär den i tunna skivor.

Jag kokade potatis som jag pressade. Jag använde ca 2/3 av spadet från köttbiten och blandade i grädde, kalvfond och några matskedar calvados. Redde av med idealmjöl. Salt och peppar efter behov. En fräsch grönsallad till och middagen var klar!


Bettan! 

tisdag 14 januari 2014

Pasta med spenatsås

När fantasin tryter blir det till att ta till kända knep. Pasta och spenat är två lyckade kombinationer. Sen tillför man lite sälta med bacon och så lite krämighet med ost och grädde ...ja då har man en egenkomponerad pastasås. Tid ca 15 min.,

250 g färsk pasta tagiatelli
3 dl bladspenat frusen
1 msk smör
1 pkt bacon
1 dl grädde
1,5 dl riven ost
salt och peppar

Kokar pastan enligt anvisningar. Lägg den frusna spenaten i en kastrull med 1 msk smör. Fräs spenaten på relativt låg värme så att den tinar, 


Dela baconet i mindre bitar och stek dem i stekpannan. När spenaten tinat så häller jag över baconbitarna i kastrullen. 


Jag häller i grädden och  smakar av med salt och peppar. Låter såsen koka ihop något och sedan i med osten och tar av den från plattan och rör om tills osten smält. Bara att servera! 



Bettan!

Champinjongryta

Fick lust på gryta här i helgen. En bra sak är att man kan göra den i förväg och sedan bara värma på när man skall äta. 

800 gr grytbitar av nötkött
1/2 pkt bacon i bitar
1 stor burk hela champinjoner
1 hg färska champinjoner
2 morötter
1 stor gul lök
2 vitlöksklyftor
10 svartpepparkorn
2 lagerblad
1 köttbuljongtärning
3 msk kalvfond
3 dl grädde

Först bryner jag köttet och baconet och lägger det i en stor järngryta. Tips är att steka baconet först och sedan använda det fettet när man steker köttet. Skalar löken och delar i 4 delar samt skalar och skär vitlöken i mindre bitar. Skalar moroten och delar i mindre bitar. De färska champinjonerna delar jag på mitten om de är för stora. De konserverade champinjonerna åker i tillsammans med vätskan.

Allt åker ned i grytan tillsammans med pepparkornen, lagerblad, buljongtärning och kalvfond. Jag fyller upp med vatten så det täcker. Låt det hela puttra i ca 2 timmar. Se upp så inte vätskan kokar torrt. 

Sen plockade jag ur pepparkornen...tips är att räkna dem innan och efter så vet du om du fått upp alla. Likaså lagerbladen åker ur grytan vid detta läget. Jag hällde sedan i grädden och kokade ihop det i några minuter. Färdig!

Jag serverar den med kokt pressad potatis men fungerar lika bra med ris. En fräsch grönsallad passar perfekt till. 

Bettan!


lördag 11 januari 2014

Musselsoppa

Blåmusslor är en favorit numera bland skaldjuren. För några år sedan så vågade jag knappt smaka på dem då jag inte var helt bekväm med utseendet. Men nu har jag fått smak för det och de är helt underbara i smaken! En av favoriterna vi har i familjen är musselsoppa i vitvin och grädde. Ofta blir detta en förrätt innan vi äter något annat. Här kommer ett lagom recept att ha som förrätt.

2 st schalottenlökar (fungerar med gul lök men den är lite starkare i smaken)
2 st vitlöksklyftor
0,5 gr saffran
1 nät med musslor
3 dl torrt vitt vin
3 dl vispgrädde (blir mindre krämig med matlagningsgrädde)

Salt/peppar
1 msk smör

Först skrubbar jag musslorna noga. De som är trasiga slängs direkt. Ta bort det lilla skägget som sitter på sidan och tänk på att om  musslan är öppen så slå lätt mot bänken med den och om den fortfarande inte stängs så släng den för det betyder att den är död och då skall man inte äta den!

Sen hackar jag löken och vitlöken fint. Jag fräser löken i smöret och häller efter några minuter i vitlöken och saffran. Tänk på att löken skall inte få färg utan bara mjukna och bli glansiga. 

Tillsätt nu musslor, vänta någon minut och häll sedan i vin och grädde. Sätt på locket och låt det hela koka upp. När musslorna har öppnat sig så ta bort kastrullen. Vänta liten stund och kontrollera sedan om musslorna öppnat sig eller ej. Om någon inte har gjort det ta bort den!
Smaka av med salt och peppar.

Häll upp soppa och musslor i djupa tallrikar och servera det med ett gott bröd som är bra att doppa i såsen med.

Till huvudrätt serverade jag denna gången färska räkor med romsås och bröd. Nu på vintern är ju skaldjuren som allra bäst och då gäller det att ta tillvara på detta.

Bettan!



Restaurang recencion Masala Kitchen

Igår skulle jag på teatern med väninna och sambon. Innan bestämde vi oss för att gå och äta en bit mat. Efter lite letande på nätet fastnade jag för Masala kitchen. En mindre restaurang som ligger på Berzeliigatan i Göteborg mycket nära Avenyn. Det är en Indisk restaurang.

När man kommer in slås man av hur litet stället är. Det är inte många bord och en mycket trevlig servitris visade oss till bordet och var under hela kvällen mycket hjälpsam. Gillar när de frågar efter stund man suttit och ätit hur det smakar.

Vi valde denna gången att bara äta varmrätt för tiden var lite knapp. Jag valde Paneer Jodhpuri vilket är en indisk färskost som man kokat i en mild currysås med cashewnötkräm. Sen hade man för att få mer struktur smulat över papadom vilket är ett sorts tunt hårdare bröd.
Detta är en mild rätt som passar de allra flesta. Osten i sig smakar inte så mycket. Skulle nog kunna jämföra det med en extremt mild fetaost. Helt vegetarisk rätt.

Min väninna valde Hyderabadi Murgh vilket är en kycklingrätt. Man har kryddat kycklingbitar i örter och sedan gjort en sås med mynta, koriander och grön Chili med kokosmjölk. Myntan gick igenom på ett bra sätt och det smakade inte så starkt av koriander vilket faller mig i smaken då jag annars tycker att det är en krydda som kan dominera när den finns med. Rätten har en viss styrka i sig men inte brännande het.

Sambon valde lam och rätten Saag Ghost. Detta är en rätt med lamm som kryddats med spenat, bockhornsklöver, färsk ingefära, vitlök samt grön Chili. Det är en mycket het rätt men ändå så har de lyckats få spenaten att gå igenom. Bockhornsklöver har en speciell smak och den fanns helt klart i bakgrunden och kom fram efteråt. Detta var en i min mening lite för het rätt men sambon var mycket nöjd.

Till alla tre rätterna serverades ris. Vi valde att också beställa in några tillbehör att ha till maten. Nybakade Nan bröd där några var med vitlök beställde vi för att om rätten är lite het så är det gott att dämpa av med brödet sedan fungerar det ju utmärkt med Nan bröd att suga upp den goda såsen med! Vi beställde också in en Raita samt Pickles och Chutney. Raita är en yoghurt rätt som är kryddad med kummin och gurkbitar. Den rätten är också något som ger en fräsch och uppiggande smak i munnen när man äter het indisk mat. Chutney är för mig ett måste när jag äter Indisk mat. Pickles var en mycket het röra och var nog det på bordet som "brände" mest.

Vi valde denna gången på grund av tidsbrist att avstå från efterrätt men jag kikade och såg att de har Kulfi vilket är hemmagjord glass med mango och nötter... det får det bli nästa gång!

Kan varmt rekommendera stället både på grund av god vällagad mat och den trevliga servicen men framför allt på grund av mysfaktorn. Trevligt lite småtrångt ställe. Prisnivån är helt ok. förrätter ligger runt 60 kr och 140 kr för kycklingrätter och ca 155 för lamm. Tillbehören varierar mellan 25-30 kr. Tips är att de har Tandoori grillat vilket jag varmt rekommenderar och då ligger priset runt 180 kr.

Bettan!


torsdag 9 januari 2014

Köttfärsås på vildsvin

Fläskfärs använder jag inte ofta rent utan det är nästan alltid som blandfärs. Men jag har börjat köpa vildsvinsfärs ibland som jag bland annat mixar med älgfärs 
 
 
när jag gör älgfärsbiffar. Men då jag hittade ett paket med vildsvinsfärs i frysen när jag städade ur i helgen så det fick bli egenkomponerat recept idag. Dvs tekniken är enkel man tager vad man haver hemma principen.

500 g vildsvinsfärs
2 msk smör
1-2 klyftor vitlök
1 gul lök
8 enbär
3-4 msk HP sås
1 msk Kalvbuljong
1 burk med cocktailtomater
1 dl grädde
1/2 dl crème fraiche
Svartpeppar
Salt

Hackar lök och vitlök och fräser detta i lite smör. Tillsätter enbär, svartpeppar och fortsätter fräsa till löken mjuknat men inte fått färg så tips är att inte ha så hög värme. Lägger över röran i en kastrull. Fräser sedan färsen i smör tills den är genomstekt. Häller även över färsen i kastrullen.

Sen häller jag i grädde, crème fraiche och hela burken med cocktailtomater. Låter det hela puttra i 15 min minst. Det skall koka ihop så att det blir lite tjockare konsistens på det. Nu kommer vi till avsmakning. Mer sötma? Då blir det mer HP-sås. Syrligare? Häll i lite mer crème fraiche. Salta och peppra.





Till serverar jag pasta och riven parmesanost.


Bettan!

tisdag 7 januari 2014

Salami och grönkålspaj

Så här efter jul så finns det fortfarande rester som behöver tas om hand. Den goda salamikorven vi haft hängande i garaget öppnades på jul men det finns en bit kvar. Likaså gjorde långkål på 3 kg grönkål i jul och de ligger i paket i frysen. Så en god lunchpaj med långkål, salami och ost fick det bli idag.
 
  • 3 dl vetemjöl
  • 125 g smör
  • Låt degen vila 15 min
  • ngn tsk vatten efter behov


Degen rörde jag ihop i en bunke. Ibland om jag t.ex. gör dubbelsats så kör jag det i matberedaren men det funkar utmärkt för hand. När mjölet och smöret nästan gått ihop tillsätter jag någon tsk vatten och försöker få ihop det till en smidig deg. Ibland krävs mer vatten.
 
Jag trycker ut degen i en form och ställer den kallt i ca 15 min. Sen naggar jag den och förgräddar i 10 min i 200gr.
 
  • 3 ägg
  • 3 dl mjölk
  • Salt och svartpeppar
  • ca 5 dl långkål (se recept tidigare) Funkar utmärkt med spenatstuvning!
  • 150 gr salami eller rökt skinka
  • ör runt försiktigt i fyllningen
  • 3 dl riven smakrik ost (fick bli lagrad cheddar denna gången)
 
Under tiden rör jag ihop äggstanningen och saltar och pepprar samt 2 dl av osten. Tänk på att om man har i salt skinka t.ex. så minska mängden i äggstanningen. 
 

Ut med pajformen och i med långkålen och salamin och blanda. Om man vill så kan man ta lite lök, några champinjoner eller tomatskivor... bara att rensa kylen. Sen i med äggstanningen och rör en gång till. Var försiktig så du inte rör hål på pajbotten. som avslutning så toppar jag med 1 dl riven ost. In i ugnen i ca 35-40 min på 200 grader.



Bettan !