tisdag 6 maj 2014

Besök på Epicure i Paris


Ett besök i Paris innebär mat i alla dess former. Från små bistro restauranger med bara 6-7 bord till stora exklusiva restauranger med många Michelinstjärnor. Varje ställe har sin charm och erbjuder sina upplevelser. Min sambo och jag har under våra resor utomlands försökt lägga in ett besök på en stjärnkrog. Vi har besökt La Bernadin i New York, The Square i London och när vi då begav oss till Paris för första gången så bokade vi bord på Epicure. Det är Eric Frechon som är stjärnkock på denna restaurang som ligger inne på hotell Le Bristol i centrala delarna av Paris.
 

Vi hade innan botaniserat i menyn och bestämt oss för att deras smakmeny var det som gällde. Dock uppstod ett problem då jag hittade en förrätt som bara fick min hjärna att gå i spinn. Stuffed Macaroni med tryffel och foie gras… nu råkar dessa två råvaror vara mina absoluta favoriter. Så när vi beställde så bad jag att få byta ut en av de förutbestämda rätterna och det gick bra!

Både atmosfären och personalens sätt att arbeta är helt superbt. Man kommer till ro och kan bara njuta av varenda sekund man är där. All service är subtil och man märker knappt av dem. Man får maten i precis det tempot man vill. När vi satt oss ner och startat med ett glas champagne så fick vi in tre små starters för att reta aptiten. En av dessa var en friterad skaldjurs röra som doppats i bläck från bläckfisken. Det var en total smakexplosion i munnen som passade perfekt med champagnen. Sedan var det dags för första förrätten

En underbar bricka med olika sorters bröd serveras och de har två sorters smör en med salt och en utan ... handgjort smör....

 
 
 
 
 
 
 
STUFFED MACARONI  with black truffle, artichoke and duck foie gras,gratinated with mature Parmesan cheese.

Att kombinera tryffel, foie gras, parmesan i en och samma tugga är rena drömmen för mig. Till serverades ett helt utsökt vitt vin som var precis så där lagom sött som krävs när man äter foie gras.

Nästa rätt på menyn var en förrätt med murklor.


YELLOW MORELS stuffed with sweetbread and cured ham, juice flavored with “Vin Jaune”, watercress foam.

Här hade kocken fyllt murklor med en underbar röra av kött och vattenkrasse. De var mycket smakrika och murklor är en helt klart underskattad svamp som används för lite. Visst kräver den sin omsorg då den är giftig i sig men rätt hanterad är den helt underbar.

Nu var det dags för fiskrätten på menyn.
 
LINE-CAUGHT WHITING FISH FROM SAINT-GILLES CROIX-DE-VIE in a crust of bread with almonds, “New-Zealand” spinach and olive oil flavoured with curry and péquillos pepper

Att äta fisk som är perfekt tillagad är underbart. Fisken skivar sig nästan av sig själv och är nästan på gränsen till lite rå. Den serverades med mandel och spenat och en touche av curry gick igenom i smakerna.

Efter fisken så var det dags för duva.

PIGEON FROM THE BRESSE AREA laked with spicy honey,pine nut crumble,compotéed of fennel with cumin, «à la diable» juice 

En fågel som skall serveras mer rå än stekt. Den har en viss viltsmak i sig men rätt tillagad så smälter den nästan när man äter den. Att kombinera både honung, nötter, fänkål och kummin var perfekt för att framhäva smaken på fågeln. Till serverades ett rött bordeauxvin .

FINE SEASONAL CHEESES
 
Som nästa rätt så fick vi välja på olika ostar från en enorm ostvagn. Översta planet bestod av getostar och nedre var ostar från komjölk. Jag fick en röd kittost som fått ligga i champagne, en helt underbar roquefortost samt en ost som påminde om gruyèreost. Sambon valde flera ostar från getostavdelningen.
 
Nu kom det in en liten munrensare som i konsistensen var som en sorbe. Smaken var en blandning av basilika och lime som helt rensade ur munnen från ostens starka smaker.

Nu var det dags för den roliga avdelningen desserter.

 LEMON FROM MENTON frosted with limoncello, with pear and preserved lemon.

Först kom det in en hel citron! Nu är det ju inte en riktig citron utan den är helt konstgjord och ser ut som ett konstverk. Kan nog inte förklara det bättre än att den är frystorkad i konsistensen. Smak av limoncello, citron blandat med en söt smak av päron. Då jag vid detta läget började bli lite väl mätt så smakade jag bara på min. En orolig servitör frågade om jag inte tyckte om den. Jodå den var god men lite väl mycket citronsmak sade jag. Sambon hade rensat sin tallrik till sista smulan. Våra tallrikar togs ut och så efter några minuter kom han in med en assiett till min sambo och en sked. Sedan nästan viskade han att jag inte skulle ge honom så mycket för han kanske skulle tappa aptiten … och så kom de in med en ny efterrätt till mig!

STRAWBERRIES FROM CARPENTRAS creamy and mint flavoured, milkshake of strawberry juice

Att man kan fylla solmogna jordgubbar med en helt underbar kräm och ställa dem i en grädde som är milt smaksatt med mint var helt ljuvligt!

Sen var det dags för sista desserten som var choklad.

PERU CHOCOLATE in a cocoa pod, iced, foamy and crunchy, chocolate sorbet infused with lemongrass

De hade gjort en kopia av en kakaofrukt i choklad och sedan fyllt halva med en underbar choklad sorbet med citrongräs. På toppen låg tre chokladpraliner med mycket mörk chokladtryffel. Sambon valde ett underbart portvin med mycket russinsmak till.


När man då tror att middagen är över så kommer de in med kakvagnen! Till kaffet fick vi serverat en uppsjö av olika kakor. Översta hyllan bestod av macarons och sedan i lådorna fanns småkakor och praliner i massor.

När sambon bad om en expresso så fick han välja på tre olika bönsorter och det blev så klart Blue mountin som är en av världens bästa bönsorter.

En helt underbar middag var avklarad efter 3 timmar….. bara njutning för både ögat och smaklökarna.

Bettan!

 

lördag 26 april 2014

Restaurang Peacock i Göteborg


Igår firade jag och sambon årsdag och jag fick som överraskning middag på restaurang Peacock som ligger på Avenyn 21 i Göteborg. En asiatisk restaurang som har ett mycket trevlig upplägg.

Stället öppnar 18:00 och vill man ha en lite lugnare kväll så rekommenderas att man går dit tidigt eftersom stället under kvällens lopp blir mer och mer högljutt. Om ni är ett gäng på 8-10 personer så är detta ett mycket bra ställe att träffas på då maten är ”gemensam” på bordet så man kan dela på rätterna om man så vill.

Maten som serveras kommer från många olika asiatiska kök såsom Kina med sina dumplings, Kimchi från Korea och sushin från Japan. Även influenser från det Vietnamn finns med. Man mixar och får smaker som överraskar i munnen.

Vi bestämde oss för att pröva deras Open Dinner set nr 2 vilket innebar fyra olika områden.

A. Mixed Sushi plate : som bestod av bläckfisk i en underbar senapssås, Niri rullar med deras hemmakomponerade soja samt en laxröra med purjolök och rom. Den sistnämnda laxröran var en riktig höjdare. De har äkta wasabi och de har ett perfekt sushi ris.

B. Mixed Dumplings : Här kom vi in på en avdelning som är en av mina absoluta favoriter. Först serverades en mild dumpling med edamer och gröna ärtor samt tryffel i buljong som retade alla smaklökarna. Umamin, salt, surt, sött och en viss beska allt i en och samma tugga. Sen fick vi en dumplings med skaldjur, pilgrimsmussla och ingefära som hade lite starkare smaker. Avslutningsvis fanns också en friterad dumplings med högrev och kryddad majonnäs. Till fick vi två olika sallader den ena baserad på papaya och rättika med chili och den andra en grönsallad med friterad kycklingbitar citrongräs, pomelo och black vitlök.  

C. Mixed Dim Sum: Här kom det in flera olika rätter. Ett så fick vi en wrap som vi fick göra själva med Robatagrillad flankstek, ostron emulsion och pa kimchi. Vi fick in vegetarisk tempura med blandade grönsaker såsom broccoli, sötpotatis, silverlök och selleri som vi kunde doppa i en underbar tofu- och Yuzudip. Just Yuzun är något som jag bara älskar. Det är en smak som mixar lime och mandarin. Det är extremt svårt att få tag på (och tyvärr dyrt) men kocken kom ut till oss under kvällen och vi fick namn på hans leverantör J Det kallar jag service!
Fick också Ribs med char-siu glaze och kimchi samt färska spenatblad med sesamolja och sesamfrön. Dessa var heta men sambon tyckte de var helt underbara.

D. Dessert: Här fick vi in små, små bitar av en massa olika smaker. Bananglass som låg på kaksmulor, en lime paj som påminde mycket om min Key Lime pie. Brynt smörcreme samt en liten boll med Choklad och jordnötsröra. Passionsfrukt och hallon.

Till det hela valde sambon ett dryckespaket som innefattar både Japanskt öl, sake, vitt vin och rött vin. Själv så specialkomponerade de ett halvt glas vitt och ett halvt glas rött då jag inte är någon stordrickare direkt som passade utmärkt till maten.

Jag har säkert glömt någon liten del men detta var en kväll där smaklökarna fick jobba hårt. Den asiatiska maten är ofta en explosion av smaker på liten yta. Det är små rätter så när man går därifrån är man inte proppmätt utan det har under de 2,5 timmar vi satt och åt sakta sjunkit ned i magen på ett behagligt sätt.

Jag vill mycket varmt rekommendera detta ställe för er som uppskattar asiatisk mat. Stället omvandlas mot kvällen till nattklubb så söker man lugn och ro rekommenderas att man går dit tidigt. Musiken höjs sakta men är inte störande. Vi lämnade stället vid 23 tiden och då var det fortfarande acceptabel nivå så man kunde sitta och prata vid bordet utan problem.

Personalen är mycket bra. De tar sig tid att förklara rätterna och de ger råd om i vilken ordning man skall äta sakerna och ting för att få ut mest av smakerna.

söndag 20 april 2014

Key lime paj

Visade sambon ett recept på Key lime paj och han blev eld och lågor eftersom han mindes hur god den var när han åt den i USA. Eftersom jag själv tycker mycket om citronpaj så var det ett måste att testa den. 
Eftersom alla ingredienser skall vägas så förberedde jag dem innan så var det bara att röra ihop sen.

Ca 8 - 10 port 
Form om ca 23 cm
Ugnen på 200 grader 

200 gr digestivkexs som körs till smulor i matberedaren
100 gr smält smör
45 gr socker

Rör ihop till en deg som du trycker ut i formen och ca 1 cm upp på kanten och sen gräddar i 10 min. Låt den svalna något. Sänk ugnen till 175 grader. 

80 gr äggulor ca 4-5 ägg ev fler om de är små
400 gr sötad kondenserad mjölk
Zest från 3 lime
1 dl pressad lime ca 5 st

Vispa äggulorna i minst 4 min till luftigt skum. Fortsätt vispa och häll i den kondenserade mjölken sen zesten och sist lime juicen. Häll smeten över pajbottnen och grädda i ugnen 15 min. 

Låt pajen svalna helt. 

120 gr äggvita ca 4 st
90 gr socker 

Vispa äggvitorna till hårt skum och häll sedan i sockret lite i taget under fortsatt vispning tills du fått en blank marängsmet där du inte känner några sockerkorn.



Bred över marängsmeten på pajen och grädda i 30 min i 150 grader.
Låt pajen svalna i kyl över natten ! 

Bettan 

måndag 14 april 2014

Apelsinmazariner

Mazariner är en härlig kaka. Min mamma och jag var och handlade och hon bad mig köpa Falkenbergare vilket jag aldrig smakat innan. De påminner om mazariner i smaken och men har en tydlig apelsinsmak. Sagt och gjort ut på nätet för att hitta ett recept men det finns inte! Så då får man ta vad man haver. Alltså fram med ett got mazarinrecept och gör om det en del. 
 


16 st
Aluminiumformar
100 g smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl

Fyllning:
150g skållade mandlar
2 rivna bittermandlar
1 dl strösocker
75 g smör
2 ägg
rivet skal av en apelsin

Glasyr
2 dl florsocker
2 msk vatten
kanderade apelsinbitar

Vispa ihop smör och socker tills det blir riktigt luftig och tillsätt sedan ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Denna behöver sedan vila i kylen i 30 grader.
Sätt på ugnen på 200 grader.

Skålla och skala mandeln och mixa den fint eller mal den i en mandelkvarn. Jag gör den i matberedaren länge. Bland mandelmixen med socker och smör och tillsätt äggen och apelsinskalet  och rör ihop till en jämn smet.

Ta nu fram degen från kylskåpet och dela den i 16 bitar. Varje bit trycker du ut i en aluminumform. Ställ alla formarna på en plåt och lägg i fyllningen och grädda dem sedan i mitten av ugnen i 15 min.


Låt dem svalna sedan tills de är helt kalla innan du lägger på
glasyren och de kanderade apelsinbitarna.
 




Bettan!

Lakritskolakakor


Kakfrossa! Nu har jag legat av mig att skriva här på bloggen. Har lagat massor av härlig mat men inte riktigt hunnit med den där biten med att lägga in det här. I vår så stundar det två födelsedagar i familjen samt en student så det är dags att fylla frysen med goda kakor!

Först ut fick det bli lakriktskolakakor 
 
som jag doppade i mörk choklad. Den lite nötiga smaken från kolan blandat med lakritsen är perfekt.
 
Ca 35 st

200 g smör
1,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3- 3,5 tsk lakritspulver (lite beroende på hur stark smak man vill ha)
5 dl vetemjöl
Ca 100 gr mörk choklad

Sätt på ugnen på 200 grader och blanda sedan socker och rumsvarmt smör samt sirap. Vispa ihop detta. Blanda i en separat burk bakpulver, vaniljsocker, lakritspulver samt mjöl. Blanda ihop det hela till en jämn deg. Dela den i tre delar och rulla dem till längder lika långa som plåten. Täck plåten med bakplåtspapper och lägg på längderna och tryck till något och grädda längderna i ca 15 min. Se upp så de inte blir för mörka i färgen.

Låt dem svalna något men inte för läng innan du skär dem lite på diagonalen till lämpliga bitar. Låt bitarna svalan och doppa dem sedan i smält choklad. Jag valde mörk choklad men det skulle fungerat bra med en något ljusare variant om man föredrar det.




Bettan!

Kaningryta

För någon månad sedan så pratade vi vid matbordet om mat vi inte hade ätit då frågade sonen mig om inte jag kunde laga något med kanin. Visste att min mamma under andra världskriget hade kaninen på baksidan huset för uppfödning för att fylla ut den magra tillgången på kött. Sagt och gjort så bar det av till min slaktare (Lilla Saluhallen i Göteborg) och jodå han kunde få fram en kanin till mig. Fransk eller svensk frågade han och jag valde en svensk.. vill ju hålla på de blågula färgerna om det går.
Efter någon vecka hämtade jag kaninen som var fryst... den var styckad i bitar men HELA kaninen var med inkl. huvudet. Den styckdelen åkte i soporna direkt.. vet inte varför men jag kunde inte riktigt förmå mig att lägga det i grytan.

1 kanin ca 1,5 kg
smör
2 schalottenlökar
1 stor burk hela champinjoner alt färska
6 msk dijonsenap
2 dl torrt vitt vin
8 dl  buljong (jag valde grönsaksbuljong men viltbuljong fungerar bra)
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
2 dl crème Fraiche

Skölj av köttbitarna och kolla att de är rena och fina. Torka av dem med hushållspapper. Bryn dem sedan i smör i stekpannan. Häll över i en gjutjärnsgryta. Häll över vinet, buljongen och hacka vitlöksklyftorna och schalottenlöken fint och häll i grytan. Häll i halva mängden dijonssenap. Låt det hela puttra i ca 40 min under lock. Häll sedan i resten av senapen, timjan, champinjonerna och koka vidare i 15 min. Häll sedan i crème Fraichen och låt det hela koka ihop i någon minut.


Det hela serverades med gott bröd och en sallad. Det är massor av ben så det är en del pillande men en mycket god smak som har en viss likhet med kyckling men viltsmaken finns där i bakgrunden.



Bettan!

Pulled kalkon!

Sedan något år tillbaka är pulled pork otroligt populärt över allt. När jag häromdagen stod i vår kalkonaffär stod det en burk med kryddor på disken med texten "Pullded Turkey". Detta lät spännande så ett kalkonbröst inhandlades samt kryddburken. Nu fanns det med en lista på kryddorna om man istället ville göra blandningen själv så jag kommer ge er den nedan.

Kryddblandning
2 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 msk farinsocker
1 msk chiliflakes
1 msk spiskummin
1/2 msk malen fänkål
1/2 msk malen anis
1 msk timjan
1 krm kanel

Ca 800 gr bröst eller ovanlår från en kalkon

Nu var det bara att gnida in köttet i alla de goda kryddorna. Sen lägger jag kalkonbröstet i en gjutjärnsgryta med lock och in i ugnen på ca 85 grader i 17 timmar. Ja nu är mitt tips att sent på kvällen lägger jag in köttet och på em. är det klart.

Häll av vätskan och kokan ned den lääänge. Undertiden använd två gafflar och dra isär köttet till långa remsor. Blanda sen det som är kvar av vätskan med mörk sirap, soya, sweet chilisås, vitvinsvinäger och salt. Mängderna får man smaka sig fram till. Det gäller att hitta en balans mellan sötman och syran. Blanda i glacen med köttet.

Serveras med gott bröd antingen tortillas eller Liba bröd. Guacamole, crème fraiche, sallad

Bettan!

Chokladkakerutor med kokos


Denna härliga kaka är enormt mättsam. Botten påminner starkt om kladdkaka och kontrasten med den härliga tosca-kokos röran ovanpå är perfekt!

Ca 30 st
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Toscasmet
75 g smör
1,5 dl sirap 

0,75 dl grädde
3 dl strösocker
200g kokosflingor

Jag använder en ungspanna som är något mindre än den som tillhör ugnen. Detta för att skapa lite höjd på kakan. Ugnen skall stå på 175 grader.

Vispa smör och socker vitt och krämigt. Tips är att se till att smöret är riktigt mjukt innan du börjar och börja gärna att vispa smöret först och häll sedan allt eftersom i sockret. Rör sedan ned sirap, salt och kakao. Ett ägg röres i isänder och som avslutning vänder du in mjölet försiktigt.

Smeta ut kakan i formen som är täckt med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 min. Den skall vara något kladdig i mitten när du tar ut den. Låt kakan svalna.

Tosckasmeten gör du genom att lägga i alla ingredienser förutom kokosen och koka i 5 min. Rör sedan i kokosflingorna och koka upp. Häll över smeten på chokladbotten och grädda i ugnen i 10 min på 175 grader.

Låt den svalna något innan du skär upp den. Den ÄR kladdig men gruvligt god!


Bettan!

Mint och rom kakor


Detta är ett bra recept där fantasin sätter gränser på smaksättningen. Det är en bra grunddeg för just småkakor. Jag valde att smaksätta med mintolja och rom essens. Varför inte citrus, Whisky ... bara fantasin sätter gränser.

Ca 40 st
1 dl florsocker
200g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Garnering
100g mörk choklad
Mintolja / romessens

Kör socker, mjöl och smör i matberedaren. Häll över i en bunke och arbeta ihop degen. Rulla små bollar av degen. Det blir lite dryg 40 st. Jag gjorde 20 st bollar på en plåt och tryckte till så det bildades en liten skål i varje. På de andra plåten använde jag en gaffel för att skapa ett rutmönster.
 
Kakorna gräddades i 175 grader i 10 min. Sedan lät jag dem svalna.


 
 
 
50 gr av chokladen smälte jag och droppade sedan i 3-4 droppar mintolja. Sedan tog jag en tesked och droppade i en klick i varje urgröpning på kakorna.

50 gr av chokladen smältes och jag droppar i 4-5 droppar rom essens. Denna chokladen penslade jag på de med ränder.
 





Bettan!

fredag 14 mars 2014

Restaurang Meet


En vanlig fredagskväll vad gör man då? Jo man åker in med bussen till en av Göteborgs absolut bästa köttrestauranger, Restaurang Meet. Bara namnet avslöjar ju vad det är som är huvudattraktionen på menyn. Här serveras mycket långmörat kött i olika varianter. De har färdiga menyer som varieras från gång till gång. Du får då förrätt, varmrätt och dessert för mellan 450-500 kr. De har en hyfsat bra vinlista som inte är som en stor bok utan väl komponerat och flera sorter finns både som flaska och på glas.

Restaurangen är liten och har bara 40 platser så det är nästan ett måste att boka bord då det är ofta fullt. De har två sittningar en från 17:00 till 20:30 och en som börjar 20:30 tills de stänger. Stället ligger bara ett stenkast från Götaplatsen och har även en uteservering under sommaren.

Sambon och jag valde från a la Carte Menyn denna gången. Då jag inte orkade med förrätt så hoppade vi över den. Sambon kompenserade med att välja ”stor” köttbit istället. De har Entrecote som är både svensk och amerikansk, Svensk oxfilé och ryggbiff, Lammracks samt kalvytterfile. Nästan alla köttbitar finns i två storlekar från 200gr upp till 350 gr och de grillas alla till perfektion. Som x-tra har de för det mesta Kobe Biff det är wagukött som är uppfödd med japanska KOBE metoden. Tyvärr tycker jag prislappen rusar iväg lite väl mycket för detta köttet då 200 gr kostar 589 kr! Det finns en fiskrätt men vegetariskt lyser med sin frånvaro.

När man väl valt köttet så ingår 2 tillbehör. Då finns potatis i fem varianter och risotto att välja på eller inom det gröna området så finns olika sallad, grillad majskolv, coleslaw mm och till sist olika såser och kryddsmör.

Sambon valde 300gr oxfilé, hemmagjorda pommes frites och coleslaw och jag valde 200gr oxfilé med pak choi och husets kryddsmör (vilket var tryffel smör). Varje tillbehör är så pass väl tilltaget att det fungerar utmärkt på att dela det med varandra. På den obligatoriska frågan om hur man vill ha köttet blev det från min sida medium-rare och sambon väljer alltid rare…helst rått! När man sedan får in köttet och man skär i det och det har en underbart välstekt yta och inuti är den absolut helt perfekt så kan det inte bli bättre. Köttet är så mört att det faktiskt stämmer med orden att det smälter i munnen.

Vi drack ett mycket gott 2011 Valpolicella Ripasso Superiore som klarade av det mustiga köttet väl. Då jag inte är någon stordrickare så fungerar ett glas var utmärkt,  för oftast blir fördelningen 1,5 till sambon och 0,5 glas till mig.

Det är små saker som gör det där speciella när man är på restaurang och det faktum att när vi ätit klart så kom servitören och dukade av och sa: ”Jag låter er smälta maten en stund så kommer jag tillbaka och kollar om ni vill ha någon efterrätt” . Sen efter 10-15 min kom hon och då kände man verkligen att varmrätten lagt sig tillrätta i magen och man var beredd på att gå till attack på efterrättsmenyn. Då det fanns ostbricka och vi båda är förtjusta i detta så skippades alla söta varianter på efterrätt och osten dukades fram. Till valde vi ett rött dessertvin 2006 Tesauro Recioto della Valpolicella som är precis lagom sött och passade utmärkt till ostarna. Det var fyra sorter  en mild hård getost, kittost som legat i Gewürztraminer , en krämig mögelost samt en Comte. Till serverades en lök och fikon röra som var mycket god och lite hårt bröd.

Servicen är mycket bra och personalen mycket kunnig och uppmärksam. Det enda är att ibland om det finns stora sällskap som blir lite på pickalurven på kvällskvisten så kan volymen bli lite hög. Dock uppvägs det mesta av den superba maten och det trevliga bemötandet man får. Kan varmt rekommenderas!

 

söndag 9 mars 2014

Vit och mörk Chokladmousse

En delikat efterätt är för mig där flera smaker och konsistenser får blandas. Jag älskar bara vit chokladmousse som man kan smaksätta på massor av olika sätt. Sambons förtjusning är mycket mörk choklad mousse. Sen är hallon mycket gott till mörk choklad så denna kväll då vi hade gäster fick det bli en kombination av alla delarna.

4-6 personer

1 kaka ex bondkaka eller kolakaka som du mortlar till smulor

3 msk färdig nötkräm
1 msk hemmagjord krokant (smält socker med mandelkross i ) som jag mortlat till smulor

100 gr Färska hallon (spara 2 st/ person till garnering)

75 gr vit choklad
1,5 dl vispad grädde
1/2 liten bit syltad ingefära

100 gr mörk choklad
1 äggula
1 msk socker
1,5 dl vispad grädde

Smält den vita chokladen i mikron och vispa under tiden grädden. Hacka ingefäran i små bitar. Blanda i ca 1/3 av den vispade grädden i den smälta chokladen och rör ihop och vänd sedan ned försiktigt resten av den vispade grädden och sist blandar du i ingefärsbitarna. Ställ skålen i kylen

Smält den mörka chokladen i mikron (funkar över vattenbad också!) Vispa äggulan och sockret till en smidig smet samt vispa grädden. Låt chokladen svalna något och rör sedan i ägg-socker smeten i den. Vänd ner grädden försiktigt lite i taget och ställ sedan moussen i kylen.

Mixa de färska hallonen med lite florsocker (ca 1-2 tsk) . Spara några till garnering! Lägg upp en sträng med krossad kaka och en sträng med hallonsås. Rör ihop nötkrämen med krokant krosset och lägg en liten klick på tallriken. Forma två avlånga moussebitar med hjälp av två skedar och lägg den vita på kakkrosset och den mörka på hallonsåsen. Kan förberedas hit innan men tänk på att ställa det i svalt/kallt.


Bettan!

Vildsvinsytterfile m rotgrönsaker

För några veckor sedan så var jag på Lilla saluhallen och när jag handlat mina inköp frågade jag om han hade något annat roligt. Gillar ju att testa nytt och han svarade att han precis styckat klart ett vildsvin så sagt och gjort jag klev ut med en ytterfilé från vildsvin! Häromdagen så skulle två goda vänner komma över på middag innan vi skulle på musikal så då kom filen väl till pass.

4 port

Ca 600-700 gr vildsvins ytterfilé
Vitpeppar
Ca 1,5 msk färsk Rosmarin
Smör
Salt

1/2 Palsternacka
2 Morötter
Ca 400 gr Små delikatess potatisar
Färsk timjan
Flingsalt
Svartpeppar
Olja

1/2 litet Blomkålshuvud
1 dl grädde
1/2 dl parmesan riven
1 msk smör

Jag gjorde en god rödvinssås (se recept innan) som jag smaksatte med 1,5 msk vinbärsgelé. Fonden var viltfond denna gången för att förstärka viltsmaken på middagen.

Filen kryddade jag med peppar och salt samt hackade den färska rosmarinen och masserade in kryddorna i köttet. Sedan brynte jag köttbiten i lite smör. Rotgrönsakerna skalade jag men jag lät skalet på potatisen vara kvar. Delade i mindre bitar och lade allt i en bunke och ringlade över olja lite flingsalt samt lite svartpeppar och smulade över den färska timjanen och rörde runt så alla bitar fick på sig godsakerna.


Lade ett bakplåtspapper på en ugnsform och lade på köttbiten och grönsakerna runt om. I med termometern och sedan in i ugnen på 175 grader. När köttet var 60 grader tog jag ut köttbiten och lade den i folie för att vila och ställde tillbaka grönsakerna i ugnen ca 10 min till.

Jag kokade blomkålen tills den mjuknat och hällde av vattnet. Jag blandade i grädden och körde allt med mixer staven till en slät kräm. Rörde i en msk smör och parmesanen.


Sen var det bara att skära upp köttet och servera!

Bettan.

lördag 1 mars 2014

Torskrygg med vitvinsås och blomkålspuré

Just nu i januari-februari så är torsken som bäst för det är nu som skreien finns. Att göra torskrygg är perfekt timing.

2 personer
400 gr torskrygg med skinn
havssalt
olja

1/2 blomkålshuvud
1/2 dl grädde
2 msk crème fraiche
salt och peppar

1 finhackad schalottenlök
1 msk smör
2,5 dl fiskbuljong
1,5 dl vitt vin
1,25 dl grädde
1 msk brynt smör

vitpeppar ev salt


Fräs den finhackade löken i lite smör. Häll på fiskbuljongen och det vita vinet och låt det hela koka ned till knappt hälften. Häll i grädden och koka ihop det hela igen tills det tjocknar. Om du vill ha väldigt tjock sås så måste du reda av den. Smaka av med peppar och salt. Tips är att alltid använda torrt vitt vin när du gör vinsås. Jag bryner gärna smör för att få fram nötigheten och jag har ibland detta stående färdigt hemma. Tips är att göra en lite större laddning och spara och använda som smaksättare. I vinsåsen så använde jag någon matsked bara.

Koka blomkålshuvudet i ca 15 min så det blir mjukt. Häll i grädde och crème fraiche och kör med mixerstaven tills det blir en slät pure. Salta och peppra efter smak.

Dela torskbiten i två portionsbitar. Salta på köttsidan och låt de ligga i 20 min. Torka ev av saltet om det är för mkt innan du skall steka dem. Värm oljan och lägg i dem med skinn sidan nedåt. Låt värmen vara på medelvärme och stek tills inner temperaturen är ca 55-58 grader.


Jag serverar detta gärna med haricovert eller sparris.

Kalvbräss med havtornsmarmelad och fänkålschips

För 18 år sedan fick jag möjlighet att under en helg besöka Carl-Jan uppe på Grythyttan. Det var en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. Bland annat så serverades kalvbräss vilket var en helt ny upplevelse för mig. Jag var frälst från första stund. Inte ofta jag råkar på denna rätt ute på restauranger och jag har framförallt aldrig gjort det själv så nu var det dags att testa! Detta kommer bli ett av favoritrecepten i framtiden för det är en enorm smakexplosion i munnen med havtorn, fänkål och kalvbräss.

2 personer
120 gr kalvbräss
1/2 morot
1/2 lök
1 liten bit kålrot
5 st vitpepparkorn
1 tsk salt
vetemjöl att panera i
olja och smör

100 gr havtorn
1/2 dl socker
2 msk vatten

1/2 fänkål färsk
Havssalt

Började med att skiva fänkålen mycket tunt. Ugnen på 70 grader och så lade jag ut fänkålen på ett bakplåtspapper och ställde in i ugnen i 2 timmar. Det blev som torkade chips. Dessa saltades lätt med havssalt.

Jag lade kalvbrässen i vatten i kylen i 2 timmar. Sedan hällde jag av vattnet. Lade i kalvbrässen i kastrullen och täckte med vatten. (Hade en relativt stor kastrull). Lät det hela koka upp och skummade av. Sen i med morot, lök, kålrot (funkar med sellerirot också), vitpeppar, salt och så på med mer vatten om det behövs. Koka upp och låt det sedan sjuda försiktigt i 20 min.

Jag kokade havtorn, socker och vatten i 15 min. Mixade det och sedan passerade det genom en sil. Ställde det åt sidan.

Tog upp kalvbrässen när den var klar och pillade bort ev. hinnor. Delade den i mindre bitar och panerade i vetemjöl. Sedan värmde jag på olja på medelvärme och stekte dem på båda sidor. På slutet så tillförde jag en liten smörklick.



Det hela serverades genom att jag lade havtorsmarmeladen underst och sedan på med kalvbrässen och sist den torkade fänkålen. Hade lite färsk fänkålsdill som jag garnerade med.

Bettan!