Ett besök i Paris innebär mat i
alla dess former. Från små bistro restauranger med bara 6-7 bord till stora exklusiva
restauranger med många Michelinstjärnor. Varje ställe har sin charm och erbjuder
sina upplevelser. Min sambo och jag har under våra resor utomlands försökt
lägga in ett besök på en stjärnkrog. Vi har besökt La Bernadin i New York, The
Square i London och när vi då begav oss till Paris för första gången så bokade
vi bord på Epicure. Det är Eric Frechon som är stjärnkock på denna restaurang
som ligger inne på hotell Le Bristol i centrala delarna av Paris.
Vi hade innan botaniserat i menyn
och bestämt oss för att deras smakmeny var det som gällde. Dock uppstod ett
problem då jag hittade en förrätt som bara fick min hjärna att gå i spinn.
Stuffed Macaroni med tryffel och foie gras… nu råkar dessa två råvaror vara mina
absoluta favoriter. Så när vi beställde så bad jag att få byta ut en av de
förutbestämda rätterna och det gick bra!
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgdm8wcEeQxxz03urqL8TXTAD87bwxEmF8zCXAN7VdsV6hQfFmCN9TsWS_eKO01Izfwbk1oYVs8dFbBahuPl9XExK7PFmikoE3HByqyw8VgHAXB5ydyZn9GcDLJeWoGc-mdpQ5NwQDtAg_j/s1600/sm%C3%A5r%C3%A4tt+innan.jpg)
Både atmosfären och personalens
sätt att arbeta är helt superbt. Man kommer till ro och kan bara njuta av
varenda sekund man är där. All service är subtil och man märker knappt av dem.
Man får maten i precis det tempot man vill. När vi satt oss ner och startat med
ett glas champagne så fick vi in tre små starters för att reta aptiten. En av
dessa var en friterad skaldjurs röra som doppats i bläck från bläckfisken. Det
var en total smakexplosion i munnen som passade perfekt med champagnen. Sedan
var det dags för första förrätten
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj0C6wi2ISVx_P7m8GVjG2sIwTI9JSJIO6q8gSDm5JFwY5MDntYwhixD031okzzYdGGVgo7M1StyPjdY01TxVRIimLyQ-LXxIJqqC9gU5H6dcL9vH6f0EYMNNPWAR5C_0_0wqDm6Nzq_RF_/s1600/br%C3%B6d.jpg)
En underbar bricka med olika sorters bröd serveras och de har två sorters smör en med salt och en utan ... handgjort smör....
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhDand68ABIP63jiBbDtcIZQe06w103W-iuohSK3GxuEyLIUOQgsm_eHo-ojlw5eM-iJ5N7NykBgWIssO3HYz4Zxow-cW5eJzoX2kNQZ0Vx_U3EQjTg-hhDWsTwc_4PKm4ixCjBah85V1GF/s1600/sm%C3%B6r.jpg)
STUFFED
MACARONI with black truffle, artichoke and duck foie gras,gratinated
with mature Parmesan cheese.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEgc3a-kHzhURJCPekXDapVHfMpelz5SdRo5cIArTKQy2HwQvklmK8_Z2nwh9bL5pCQ-cWiISF6VMNHNbHXxQOdc8NsxlsvUVxxtag_A4WJt1bvVJA9EXEhV10AjrDJJ-lu3DR7gJlooDDZr/s1600/tryffel2.jpg)
Nästa rätt på menyn var en förrätt med murklor.
YELLOW MORELS stuffed with sweetbread and cured ham, juice flavored with “Vin Jaune”, watercress foam.
Här hade kocken fyllt murklor med
en underbar röra av kött och vattenkrasse. De var mycket smakrika och murklor
är en helt klart underskattad svamp som används för lite. Visst kräver den sin
omsorg då den är giftig i sig men rätt hanterad är den helt underbar.
Nu var det dags för fiskrätten på
menyn.
Att äta fisk som är perfekt
tillagad är underbart. Fisken skivar sig nästan av sig själv och är nästan på
gränsen till lite rå. Den serverades med mandel och spenat och en touche av
curry gick igenom i smakerna.
Efter fisken så var det dags för duva.
PIGEON
FROM THE BRESSE AREA laked
with spicy honey,pine nut crumble,compotéed
of fennel with cumin, «à la diable» juice
En fågel som skall serveras mer
rå än stekt. Den har en viss viltsmak i sig men rätt tillagad så smälter den
nästan när man äter den. Att kombinera både honung, nötter, fänkål och kummin
var perfekt för att framhäva smaken på fågeln. Till serverades ett rött bordeauxvin .
FINE SEASONAL CHEESES
Som nästa rätt så fick vi välja
på olika ostar från en enorm ostvagn. Översta planet bestod av getostar och
nedre var ostar från komjölk. Jag fick en röd kittost som fått ligga i
champagne, en helt underbar roquefortost samt en ost som påminde om gruyèreost.
Sambon valde flera ostar från getostavdelningen.
Nu kom det in en liten munrensare som i konsistensen var som en sorbe. Smaken var en blandning av basilika och lime som helt rensade ur munnen från ostens starka smaker.
Nu var det dags för den roliga
avdelningen desserter.
Först kom det in en hel citron!
Nu är det ju inte en riktig citron utan den är helt konstgjord och ser ut som
ett konstverk. Kan nog inte förklara det bättre än att den är frystorkad i
konsistensen. Smak av limoncello, citron blandat med en söt smak av päron. Då
jag vid detta läget började bli lite väl mätt så smakade jag bara på min. En
orolig servitör frågade om jag inte tyckte om den. Jodå den var god men lite
väl mycket citronsmak sade jag. Sambon hade rensat sin tallrik till sista smulan. Våra tallrikar togs ut och så efter några
minuter kom han in med en assiett till min sambo och en sked. Sedan nästan
viskade han att jag inte skulle ge honom så mycket för han kanske skulle tappa
aptiten … och så kom de in med en ny efterrätt till mig!
STRAWBERRIES FROM CARPENTRAS creamy and mint
flavoured, milkshake of strawberry juice
Att man kan fylla solmogna
jordgubbar med en helt underbar kräm och ställa dem i en grädde som är milt
smaksatt med mint var helt ljuvligt!
Sen var det dags för sista
desserten som var choklad.
De hade gjort en kopia av en
kakaofrukt i choklad och sedan fyllt halva med en underbar choklad sorbet med
citrongräs. På toppen låg tre chokladpraliner med mycket mörk chokladtryffel.
Sambon valde ett underbart portvin med mycket russinsmak till.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEirVNu19lFKEp9PobEzoTHV6c6fR_PrRkWJliWqDzymQftYVVO198JJsE2hJM6v723BfkV32l8NajewelX2EvlUEM-pBA1fFQv4pCIPWI8ND-0DSs7C-Yw40XeYO9O6HxLZ6PUO7tQ2mRbo/s1600/Dessertvagn.jpg)
När sambon bad om en expresso så fick han välja på tre olika bönsorter och det blev så klart Blue mountin som är en av världens bästa bönsorter.
En helt underbar middag var avklarad efter 3 timmar….. bara njutning för både ögat och smaklökarna.
Bettan!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar