tisdag 6 maj 2014

Besök på Epicure i Paris


Ett besök i Paris innebär mat i alla dess former. Från små bistro restauranger med bara 6-7 bord till stora exklusiva restauranger med många Michelinstjärnor. Varje ställe har sin charm och erbjuder sina upplevelser. Min sambo och jag har under våra resor utomlands försökt lägga in ett besök på en stjärnkrog. Vi har besökt La Bernadin i New York, The Square i London och när vi då begav oss till Paris för första gången så bokade vi bord på Epicure. Det är Eric Frechon som är stjärnkock på denna restaurang som ligger inne på hotell Le Bristol i centrala delarna av Paris.
 

Vi hade innan botaniserat i menyn och bestämt oss för att deras smakmeny var det som gällde. Dock uppstod ett problem då jag hittade en förrätt som bara fick min hjärna att gå i spinn. Stuffed Macaroni med tryffel och foie gras… nu råkar dessa två råvaror vara mina absoluta favoriter. Så när vi beställde så bad jag att få byta ut en av de förutbestämda rätterna och det gick bra!

Både atmosfären och personalens sätt att arbeta är helt superbt. Man kommer till ro och kan bara njuta av varenda sekund man är där. All service är subtil och man märker knappt av dem. Man får maten i precis det tempot man vill. När vi satt oss ner och startat med ett glas champagne så fick vi in tre små starters för att reta aptiten. En av dessa var en friterad skaldjurs röra som doppats i bläck från bläckfisken. Det var en total smakexplosion i munnen som passade perfekt med champagnen. Sedan var det dags för första förrätten

En underbar bricka med olika sorters bröd serveras och de har två sorters smör en med salt och en utan ... handgjort smör....

 
 
 
 
 
 
 
STUFFED MACARONI  with black truffle, artichoke and duck foie gras,gratinated with mature Parmesan cheese.

Att kombinera tryffel, foie gras, parmesan i en och samma tugga är rena drömmen för mig. Till serverades ett helt utsökt vitt vin som var precis så där lagom sött som krävs när man äter foie gras.

Nästa rätt på menyn var en förrätt med murklor.


YELLOW MORELS stuffed with sweetbread and cured ham, juice flavored with “Vin Jaune”, watercress foam.

Här hade kocken fyllt murklor med en underbar röra av kött och vattenkrasse. De var mycket smakrika och murklor är en helt klart underskattad svamp som används för lite. Visst kräver den sin omsorg då den är giftig i sig men rätt hanterad är den helt underbar.

Nu var det dags för fiskrätten på menyn.
 
LINE-CAUGHT WHITING FISH FROM SAINT-GILLES CROIX-DE-VIE in a crust of bread with almonds, “New-Zealand” spinach and olive oil flavoured with curry and péquillos pepper

Att äta fisk som är perfekt tillagad är underbart. Fisken skivar sig nästan av sig själv och är nästan på gränsen till lite rå. Den serverades med mandel och spenat och en touche av curry gick igenom i smakerna.

Efter fisken så var det dags för duva.

PIGEON FROM THE BRESSE AREA laked with spicy honey,pine nut crumble,compotéed of fennel with cumin, «à la diable» juice 

En fågel som skall serveras mer rå än stekt. Den har en viss viltsmak i sig men rätt tillagad så smälter den nästan när man äter den. Att kombinera både honung, nötter, fänkål och kummin var perfekt för att framhäva smaken på fågeln. Till serverades ett rött bordeauxvin .

FINE SEASONAL CHEESES
 
Som nästa rätt så fick vi välja på olika ostar från en enorm ostvagn. Översta planet bestod av getostar och nedre var ostar från komjölk. Jag fick en röd kittost som fått ligga i champagne, en helt underbar roquefortost samt en ost som påminde om gruyèreost. Sambon valde flera ostar från getostavdelningen.
 
Nu kom det in en liten munrensare som i konsistensen var som en sorbe. Smaken var en blandning av basilika och lime som helt rensade ur munnen från ostens starka smaker.

Nu var det dags för den roliga avdelningen desserter.

 LEMON FROM MENTON frosted with limoncello, with pear and preserved lemon.

Först kom det in en hel citron! Nu är det ju inte en riktig citron utan den är helt konstgjord och ser ut som ett konstverk. Kan nog inte förklara det bättre än att den är frystorkad i konsistensen. Smak av limoncello, citron blandat med en söt smak av päron. Då jag vid detta läget började bli lite väl mätt så smakade jag bara på min. En orolig servitör frågade om jag inte tyckte om den. Jodå den var god men lite väl mycket citronsmak sade jag. Sambon hade rensat sin tallrik till sista smulan. Våra tallrikar togs ut och så efter några minuter kom han in med en assiett till min sambo och en sked. Sedan nästan viskade han att jag inte skulle ge honom så mycket för han kanske skulle tappa aptiten … och så kom de in med en ny efterrätt till mig!

STRAWBERRIES FROM CARPENTRAS creamy and mint flavoured, milkshake of strawberry juice

Att man kan fylla solmogna jordgubbar med en helt underbar kräm och ställa dem i en grädde som är milt smaksatt med mint var helt ljuvligt!

Sen var det dags för sista desserten som var choklad.

PERU CHOCOLATE in a cocoa pod, iced, foamy and crunchy, chocolate sorbet infused with lemongrass

De hade gjort en kopia av en kakaofrukt i choklad och sedan fyllt halva med en underbar choklad sorbet med citrongräs. På toppen låg tre chokladpraliner med mycket mörk chokladtryffel. Sambon valde ett underbart portvin med mycket russinsmak till.


När man då tror att middagen är över så kommer de in med kakvagnen! Till kaffet fick vi serverat en uppsjö av olika kakor. Översta hyllan bestod av macarons och sedan i lådorna fanns småkakor och praliner i massor.

När sambon bad om en expresso så fick han välja på tre olika bönsorter och det blev så klart Blue mountin som är en av världens bästa bönsorter.

En helt underbar middag var avklarad efter 3 timmar….. bara njutning för både ögat och smaklökarna.

Bettan!

 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar