måndag 14 april 2014

Kaningryta

För någon månad sedan så pratade vi vid matbordet om mat vi inte hade ätit då frågade sonen mig om inte jag kunde laga något med kanin. Visste att min mamma under andra världskriget hade kaninen på baksidan huset för uppfödning för att fylla ut den magra tillgången på kött. Sagt och gjort så bar det av till min slaktare (Lilla Saluhallen i Göteborg) och jodå han kunde få fram en kanin till mig. Fransk eller svensk frågade han och jag valde en svensk.. vill ju hålla på de blågula färgerna om det går.
Efter någon vecka hämtade jag kaninen som var fryst... den var styckad i bitar men HELA kaninen var med inkl. huvudet. Den styckdelen åkte i soporna direkt.. vet inte varför men jag kunde inte riktigt förmå mig att lägga det i grytan.

1 kanin ca 1,5 kg
smör
2 schalottenlökar
1 stor burk hela champinjoner alt färska
6 msk dijonsenap
2 dl torrt vitt vin
8 dl  buljong (jag valde grönsaksbuljong men viltbuljong fungerar bra)
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
2 dl crème Fraiche

Skölj av köttbitarna och kolla att de är rena och fina. Torka av dem med hushållspapper. Bryn dem sedan i smör i stekpannan. Häll över i en gjutjärnsgryta. Häll över vinet, buljongen och hacka vitlöksklyftorna och schalottenlöken fint och häll i grytan. Häll i halva mängden dijonssenap. Låt det hela puttra i ca 40 min under lock. Häll sedan i resten av senapen, timjan, champinjonerna och koka vidare i 15 min. Häll sedan i crème Fraichen och låt det hela koka ihop i någon minut.


Det hela serverades med gott bröd och en sallad. Det är massor av ben så det är en del pillande men en mycket god smak som har en viss likhet med kyckling men viltsmaken finns där i bakgrunden.



Bettan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar