söndag 9 mars 2014

Vit och mörk Chokladmousse

En delikat efterätt är för mig där flera smaker och konsistenser får blandas. Jag älskar bara vit chokladmousse som man kan smaksätta på massor av olika sätt. Sambons förtjusning är mycket mörk choklad mousse. Sen är hallon mycket gott till mörk choklad så denna kväll då vi hade gäster fick det bli en kombination av alla delarna.

4-6 personer

1 kaka ex bondkaka eller kolakaka som du mortlar till smulor

3 msk färdig nötkräm
1 msk hemmagjord krokant (smält socker med mandelkross i ) som jag mortlat till smulor

100 gr Färska hallon (spara 2 st/ person till garnering)

75 gr vit choklad
1,5 dl vispad grädde
1/2 liten bit syltad ingefära

100 gr mörk choklad
1 äggula
1 msk socker
1,5 dl vispad grädde

Smält den vita chokladen i mikron och vispa under tiden grädden. Hacka ingefäran i små bitar. Blanda i ca 1/3 av den vispade grädden i den smälta chokladen och rör ihop och vänd sedan ned försiktigt resten av den vispade grädden och sist blandar du i ingefärsbitarna. Ställ skålen i kylen

Smält den mörka chokladen i mikron (funkar över vattenbad också!) Vispa äggulan och sockret till en smidig smet samt vispa grädden. Låt chokladen svalna något och rör sedan i ägg-socker smeten i den. Vänd ner grädden försiktigt lite i taget och ställ sedan moussen i kylen.

Mixa de färska hallonen med lite florsocker (ca 1-2 tsk) . Spara några till garnering! Lägg upp en sträng med krossad kaka och en sträng med hallonsås. Rör ihop nötkrämen med krokant krosset och lägg en liten klick på tallriken. Forma två avlånga moussebitar med hjälp av två skedar och lägg den vita på kakkrosset och den mörka på hallonsåsen. Kan förberedas hit innan men tänk på att ställa det i svalt/kallt.


Bettan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar