söndag 1 december 2013

Limetryffel praliner

Vit choklad är inte choklad! Det är en kunskap som inte alla vet. Det vi kallar vit choklad är fettet från kakaobönan man använder och inte kakaomassan som vi använder i vanlig mörk choklad. Men trots att det inte är choklad i den bemärkelsen så är jag barnsligt förtjust i denna chokladen. Det är ingen stark smak men den är len och passar utmärk med ex passionsfrukt, hallon, citron mm.

Vit chokladtryffel bollar är med citron och har en mild smak som fyller hela munnen. 

Alla ingredienser
Koka grädden
Först skrapade jag ur en 1/2 vaniljstång och lade det i en kastrull tillsammans med citronskal från 1 Citron, 1 dl grädde och 1 tsk honung. Kokade upp det hela och ställde det åt sidan för att dra i ca 15 min. Under tiden finhackade jag 200g vit choklad. Kokade upp gräddröran igen och silade den över den hackade vita chokladen. Rör i tryffelsmeten tills den är smidig och ställ den kallt i kylen ca 1 timme.

Smält vit choklad för garnering


Dekorera med limesocker
När smeten är kall tag ut den och rulla till kulor och ställ dem på en plåt/fat. Du får ut ca 25 tryffel. Ställde i kylen. Grovhacka 200 gr vit choklad och smält dem i ett vattenbad. Tänk på att vara försiktig då vit choklad är känslig för värme. 


Riv skalet på en lime och blanda med 1/2 dl strösocker.  Doppa de kalla tryffelbollarn i den vita chokladen och lägg på ett smörpapper på en plåt. Tips är att lyfta upp dem med hjälp av en gaffel så de kan droppa av innan man läger dem på smörpapperet. Man kan också lägga dem på ett galler om man har ett med smalt mellan gallren och låta chokladen droppa ned på ett smörpapper man lägger under. Ta lite av limesockret och garnera ovanpå direkt när du doppat kulan så att sockret fastnar. 

Färdig pralin

Förvara dem svalt dock inte i kylskåp helst. Choklad gillar inte kylskåp! Det är för kallt. 


 
 
 Bettan!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar