söndag 22 december 2013

Snabbfixad limesill till julbordet

Älskar sill men har inte lagt in sill själv innan. Dock har jag flera gånger smakat på just limesill och tycker att det är en av de godaste varianterna. Letade därför igenom recepthögen och hittade ett recept som är snabbt och som bara behöver stå något dygn.

1 burk inläggningsill (ligger 4 filéer i burken) lägger jag i blöt och låter de dra över natten byt gärna vattnet någon gång också sen låter jag dem rinna av och och delar i mindre bitar. Jag blandar sedan 1/2 dl majonnäs, 1/2 dl crème fraiche, 1 dl matlagningsyoghurt, 1 msk - 1,5 msk saft från en lime samt skalet från 1 lime. När allt är blandat lägger jag i filéerna och rör försiktigt runt tills alla bitar fått lite röra runt sig. Lägger det i en burk och sedan får det stå ett dygn. Klart!
Nu får den stå till julafton!

Bettan!

Engelsk fruktkaka

Till julfikat i år blir det en mustig och härlig fruktkaka med romsmak. Det är bra att ha någon sorts fikabröd hemma som hör julen till men som också håller sig länge. Pepparkakor i alla ära men sådär på juldagen så har de flesta fått i sig tillräckligt många och det där med att man blir snäll av dem funkar ju inte heller då julaftonen är över.....



blötlagd fruktblandning

På kvällen innan jag skall baka min kaka så lägger jag 250 gram torkad frukt i blöt i 1 dl rom. Vilken sorts rom kan variera i år hade jag Pyrat rum vilket är en sort som har en stark citrussmak i sig. Det fungerar utmärkt med en mörk rom också. Jag inhandlade i affären på avdelningen nötter-torkad frukt en påse med blandad torkad frukt ex tranbär, russin, torkade persikor osv. Sen hackade jag också några torkade fikon som fick ingå i de 250 gram frukt. Det är bara att använda sin fantasi! 

 





Torra varor rörs ihop för sig
När fruktblandningen legat i blöt i minst 10 timmar så hällde jag av ev rom som inte trängt in i frukten (normalt är det ingen...). Jag vispade 150 gr rumsvarmt smör med 2 dl socker så det blev luftigt. Sen vispade jag i 4 ägg ett i taget. Jag blandar 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver och rivet skal från 1 apelsin och 1 citron i en separat bunke. I mjölblandningen rör jag i den blötlagda frukten och sen hackar jag ca 100 gr blandade nötter (paranötter, valnötter, mandel, hasselnötter) och rör i.




I ugnen i 1 timme

Till sist så blandar jag frukt och nötröran med ägg-smör röran. Det hela lägger jag i en 2 L avlång form som jag smörat och bröat. Allt åker in längst ned i ugnen på 175 grader i 1 timme. Sen låter jag kakan stå och svalna helt innan jag skär upp den. Den håller sig saftig i en vecka!

Svalna av innan man skär upp den












Bettan!


torsdag 19 december 2013

Långkål

Ett måste på mitt julbord är långkål. En halländsk tradition som jag fann för ett 20-tal pr sedan och som numera är både min och sonens favorit.

Först repar jag 1 kg grönkål dvs tar bort mittsträngen. Lägger i skinkspadet från julskinkan i en stor gryta. Det räcker med 5cm höjd. Om ni inte gör egen skinka kan man köpa det i affären och heter då dopp.

Nyrepad kål
Kokar mjuk i skinkspadet

Jag lägger i grönkålen och låter det koka i 15-20 min tills kålen mjuknat. Häller av kålen i ett durkslag och sedan hackar jag den fint. 

Steker kålen i en klick smör. Ringla över 1 msk sirap och stek någon minut till. Krydda med muskot, vitpeppar. Salta om det behövs men oftast är spadet så salt att det inte behövs. 

Häll i 5dl vispgrädde och koka ner i 5 min. Klart! 

Kokas ner med grädde













Bettan ! 

tisdag 17 december 2013

Grönkålschips

Lite roligt julsnacks är att göra grönkålschips. Sätt ugnen på 225 grader. Dela grönkålsbladen i mindre bitar och repa dem så att mittnerven tas bort. 

Lägg dem på bakplåtspapper och ringla över olivolja och rör runt så att alla blad blir inoljade. Sprid ut bladen och strö över flingsalt. Sätt in i mitten av ugnen i ca 10 min tills de är spröda och torra. 

lördag 14 december 2013

Praliner 2013


Praliner i långa banor. Jodå för mig är julen = julgodis. Jag bara älskar att hitta på nya sorter och att återuppta gamla favoriter. I år har det blivit 20 olika sorter. Alla har jag inte lagt ut recept på här men några. Sen missade jag visst att fota en sort dvs florsockerkanderade mandlar.  Men lite gott för ögat får det nog allt bli så här kommer mina praliner:


Glöggmarmelad


Havssaltstryffel


Smörkola


Mörk ischoklad


Citronkanderade mandlar


Nötkrämspralin


Cointreau ganasch


Limetryffel


Konjaks ganasch


Nougat och marsipan pralin


Kolafyllning


Kanderade Ingefärsknyten


Nöt och kola fyllning


Hallonganasch


Saffrans ganasch


Apelsinmarsipan


Aprikosmarsipan m nougat


Lakritstryffel


Dajm

fredag 13 december 2013

Het Texas chili

Åter dags för långkok med i veckan blev det hederlig amerikansk Texas chili. Finns ett uttryck att den skall vara så het att det bränns när man tar in den och det bränns när den kommer ut senare. Nu gör jag inte den riktigt så het men den skall vara het.
Det finns några oskrivna regler om att "äkta" chili inte skall innehålla tomater, gul lök, vita bönor och köttfärs. Jag följer dem lite sisådär för jag har alltid i tomatpure. 


Tryckkokaren
Eftersom Chili tar ca 5 timmar att koka så påskyndar jag det hela och kör denna gången i tryckkokaren. Dock blir det enormt gott att köra det i järngrytan en hel dag och sen låta det stå i något dygn för den tar sig och mognar till ännu högre höjder när man väntar! En riktigt bra rätt om man skall ha många gäster! Funkar som gående bord mat.




Jag börjar med att rensa och skära i relativt stora bitar ca 1,2 kg högrev. Jag tar ett paket bacon och delar i mindre bitar och steker dem först och lägger sedan dem i tryckkokaren. Sen steker jag köttet så det får färg på alla sidor i flottet från baconet. Allt ner i kastrullen.

 
 
Olika sorters chili...akta
er för den lilla gula!
Sen blir det massor av kryddor: 4 vitlöksklyftor i bitar, 1 röd chilifrukt, 1 grön chilifrukt, 1 liten bit  av en anchofrukt (extremt hot!), 2 små torkade chilifrukter som är våra egna och de är relativt heta, 1 tsk oregano, 2 tsk spiskummin, 2 tsk malen koriander, 1 lagerblad, 3 msk tomatpure, 3-4  msk chilipulver, 1 tsk timjan torkad, 1/3 burk med chipotlepasta hot, 3 msk oxfond.

Varning! När du skivar och tar i chilifrukterna så använd antingen att plasthandskar eller tänk dig mycket noga för att inte röra ögon, näsa eller mun med fingrarna under något dygn. Att som ett ställe skrev "Att peta näsan efter att ha skurit anchochili är ungefär det samma som att köra in en glödande lödkolv" !

Mängden chili och chipotlepasta kan ändras om man vill ha en mindre het chili. Tag ex bara någon msk chipotlepasta och tag t,ex bara vanlig röd/grön chilifrukt och skippa de andra sorterna. 

När allt kött, bacon och kryddor ligger i kastrullen rör jag runt och sen häller jag på 2 dl vatten och en del av en flaska öl. Mängden vätska skall vara så det precis täcker köttet. 


Färdig chili ser inte så gott
ut kanske men är
underbar!
Nu är det bara att vänta... med tryckkokaren så tar det ca 2 timmar....i vanlig gryta ca 5 timmar! Om du kör vanlig gryta kan du behöva fylla på med öl/vatten. Köttet skall koka sönder helt och hållet. Låt sedan grytan stå något dygn värm på den innan ni skall äta. 

Till serveras refried beans, tortillas, guacamole, sallad. Jag har alltid crème fraiche i en skål eftersom jag nästan alltid tycker chilin är för het medans övriga i familjen älskar det. crème fraichen mildrar hettan och sen blir det liten mängd chili och större mängd av det andra.

Bettan!


Het köttfärsås med chili paprika

En variant på köttfärsås som är snabb och enkel när man råkar ha lite ont om tid vilket så här före jul sker allt som oftast.


Allt som behövs
400 gr blandfärs/nötfärs, 1/2 purjolök hackad, 1/2-1 spetspaprika och sambal olek eller liknande. Jag steker upp färsen först sen i med paprikabitarna och låter de steka ihop i 5 min. Sen i med purjolöken och 1 pressad vitlök. 
 


 
 
 


Sen koka in crème Fraichen

Först bryns allt
Svartpeppar och lite salt efter smak och sen häller jag i 2 burkar med smaksatt crème fraiche - paprika Chili varianten.

Om man vill ha mildare byt ut en burk mot vanlig crème fraiche. Jag hottar upp min sås ännu mer genom att tillsätta 1 tsk sambal olek eller liknande. Har fått en variant från vänner i Ungern och den ÄR hot. 


 

Snabbt och enkelt!
När såsen kokat ihop i några mintuter drar jag av den från plattan och strör över 1 dl riven smakrik ost. Här gäller att jag tar vad som finns hemma varianten. Kokar någon sorts pasta till och middagen är klar.

Bettan!


söndag 8 december 2013

Hjortracks med kantarell mousse

Idag blev det något annorlunda på middagsbordet. Normalt är jag emot att köpa mat från andra sidan världen om jag kan undvika det men när min mataffär råkade ha hjortracks på extrapris så var det kört. Överlade med sambon inne i affären och då vi båda ville pröva på hjortkött i den formen så åkte köttbiten med hem.

kryddpastan till köttet
Putsad och klar
Först putsade jag av köttet och gjorde en kryddpasta på 2 pressade vitlökar, rivet skal av en apelsin + saften, 1 dl lingon (hade frusna bär ) , 2 msk rapsolja (funkar med solrosolja också), 1 msk riven ingefära samt 2 tsk flingsalt, grovkornig svartpeppar, någon tsk timjan också. Allt körde jag med mixerstaven till en pasta. Tips är att inte ha för mycket apelsinsås från början utan späda efterhand så att man får en massa. Denna gned jag in köttbiten med och sedan fick den vila i 30 min.



Hacka och fräs lök och kantareller
På väg in i ugnen
Köttet stektes på alla sidor i stekpannan och lades sedan i en form. Nu var det dags att göra kantarellmousse. 50 gr hackade gula kantareller, 1 schalottenlök hackas och sen steks detta i smör. Lägg det på ett papper för att svalna. Jag vispade 1 dl vispgrädde ihop med 1/2 dl crème fraiche. När svampröran svalnat så rör jag ihop det hela och smakar av med salt. Ställ bunken i kylen.

 

Förbereder lingonchutneyn
Sen gjorde jag en Lingonchutney. 1 hackad schalottenlök steks i 1 msk smör. Häll i 2 dl frysta lingon, 2 msk flytande honung och 1 msk balsamvinäger, 1 tsk fikonmarmelad, 1 tsk malen kanel, 1 tsk malen ingefära, 1 tsk mald nejlika. Sen får det hela koka i 5 min. Häll upp på burk och låt det svalna.



 

Potatisgratängen gjordes från färdig påse så den åkte in i ugnen på 200 grader i 20 min. Tog ut den och sänkte värmen till 125 grader. In med köttet och i med köttermometern. När köttet nått 58-59 grader så åkte köttet ut för att vila i 10 min. Sänkte temperaturen till 100 grader och satte in potatisgratängen igen tills köttet vilat klart.

Härlig middag färdig att
hugga in på

  
Som betyg för rätten var vi nog alla överens. Vid jul funkar den bra... men inte annars. lingonchutneyn kommer jag nog hoppa nästa gång för det var lite för mkt jul-smak över det hela. Köttet blev helt underbart gott likaså kantarell moussen. Hade stuvad savojkål kvar sen veckan så det fick komplettera vår måltid. Detta är en rätt jag kommer göra fler gånger frågan är ju bara var hittar jag hjortracks som är svenska....?

Bettan

torsdag 5 december 2013

Stuvad Savoy kål med rostas

Savoy kål
Inköpte ett stort Savoy kål huvud i början av veckan som har blivit liggande men idag var det dags för stuvning. Detta är en av familjens favoriträtter och den återkommer i många varianter.








 


Låt grädden koka ner

 Strimla ett halvt huvud Savoy kål och lägg det i en vid kastrull med smör i botten. Stek kålen i några minuter. Häll på grönsaksbuljong och koka den mjuk. Häll av buljongen och häll i 5 dl grädde och låt det hela koka ihop till en stuvning. Smaksätt med malen muskot, någon nypa salt, svartpeppar och jag häller gärna i några droppar tryffelolja. Som pricken över i så blir det ngr nypor socker också.  
 
 
Bacon inlindad sparris

 




Rostas
Till så kokade jag sparris som jag lindade in i bacon och sedan stekte. En rostas (en del av rostbiffen) stektes varsamt så att den förblev medium-rare och serverades med lite tryffelsmör (se tidigare inlägg). Till hade jag också lite spetspaprika som är en variant av paprika som jag gillar då den är något mildare och sötare än den vanliga.


Dags att äta!




















Bettan!










måndag 2 december 2013

Broccolisoppa


Idag blev det cesarsallad till middag men jag insåg att jag behövde förbereda en middag till onsdagen då vi kommer sent hem i familjen. Så jag bestämde mig för att göra en av mina absolut godaste favoritsoppor: Broccolisoppa med ädelost.

Jag tog två färska broccolibuketter på tot. ca 500 gr, Delade i små bitar,. Buketterna för sig och stammen i smala skivor för sig. Kokade upp 6 dl vatten med en grönsaksbuljongtärning och lade i stammen från broccolin. Lät det koka i 5 min till s de började mjukna. 

Sen lade jag i buketterna och såg till att vattnet precis nästan täckte bucketterna. Kokade i ca 5 min tills allt var klart. 

Tog ifrån några buketter och mixade resten till en kräm. Sen lade jag i 200gr Philadelfia ost, 100 gr ädelost. 


Mixade en gång till och smakade av med salt och peppar. Lade tillbaka buketterna så att det finns lite hela delar, Färdig att äta!



Bettan