1200 gr hängmörad entrecote. Gärna mkt marmorerad!
Sås
1 st schalottenlök (finhackade)
1 st vitlöksklyfta (finhackade)
3 dl rödvin 2 dl kalvfond (ej koncentrerad!)
50 g smör
100 g oxmärg (tog märgen från 3 ben)
1 st kvist rosmarin
1 st kvist timjan
1/2 msk mjöl (idealmjöl) om det behövs!
Salt och peppar efter smak.
Ibland har jag märkt att rödvinsky blir lite väl syrlig. Att hälla i mer kalvfond kan få det att lyfta. Likaså ger olika vin olika syrlighet.
Rökt märgsmör
1 bit oxmärg
50 gram smör
1 msk kalvfond
timjans kvist
flingsalt
ngr droppar liquid smook.
Smält smöret ihop med oxmärgen, timja och låt det koka upp så att det höjer sig och blir vitt och när det börjar sjunka ned så ta bort det. Smöret har då brynts något lite. Smaksätt med kalvfonden och en nypa flingsalt samt några droppar liquid smook. Tänk på att det behövs ytterst lite. När smöret svalnat kör det med elvispen tills det blir vitt och luftigt och servera det antingen med en bit gott tunt knäckebröd eller som kryddsmör till köttet.
Potatisgratäng
750 gr potatis
smör
1 vitlöksklyfta
1-2 schalottenlökar
1-1.5 dl riven parmensanos
salt och peppar
Innan det är dags att äta så ta ut köttet och lägg det i folie. Dra upp värmen på ugnen till 200 grader och gratinera potatisgratängerna. Stäng av värmen och vädra ut lite värme och lägg sedan in köttet ihop med potatisgratängen på eftervärme. Ta fram alla delar innan servering och skär upp köttet samt värm på såsen. Serverades ihop med kokt sparris, tomat och gurka.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar