söndag 9 februari 2014

Dumplings

Jag har en passion för asiatisk mat i alla dess former. För några år sedan åkte vi till New York och i Chinatown gick vi in på en liten ganska oansenlig restaurang som serverade dumplings (dim Sum). Jag minns än idag hur gott de smakade och vilken enorm upplevelse det var. Får jag möjlighet så beställer jag gärna detta idag när så tillfälle ges. Men i helgen så var vi inne i Göteborg och hittade en relativt nyöppnad asiatisk affär inne i Nordstan (snett emot systembolaget). Det var som att komma till paradiset!
Vi inköpte en ångkokare i bambu, wontonplattor samt en massa annat trevligt. Så på kvällen blev det till att försöka laga dumplings för första gången.

Först rörde vi ihop rörorna som skall vara inuti. Valde samma kryddning på båda men en med fläskfärs och en med kycklingfärs.

150 gr färs (kyckling eller fläsk)
1/2 salladslök mkt fint hackad
 1/2 - 1  cm riven färsk ingefära
1/4 röd chilifrukt mkt fint hackad
1/2 vitlöksklyfta
1 msk soja
1/2 msk sesamolja
1/2-1 msk potatismjöl (den större mängden till kycklingfärsen)
Rör ihop alla ingredienser och låt de stå i kylen i minst 30 min.





Ta fram wontonplattorna från frysen. De går ganska lätt att ta isär även om de är frysta men om man mikrar dem i 10 sek så funkar det bra. Lägg upp några stycken på en skärbräda. Vi var två st som fyllde plattorna samtidigt därför la vi upp många plattor på en gång!
Ta fram en skål med vatten. Ta en platta och fukta den runt om. Lägg på en klick färs i mitten och vik den sedan som en tre kant. Vik in hörnen och vecka den något. Det finns massor av bra länkar och filmer om hur man viker dumplings på nätet! Den andra varianten vi gjorde så gjorde vi små knyten bara av degen.

Vi tog vår bambukokare och la smörgåspapper i botten. I Asien så använder man kålblad i botten av sin kokare. Sen lade vi ut våra dumplings på och så ställde vi den ovanpå kokande vatten i en djup stekpanna (wook panna funkar utmärkt också). Sen fick de ångkoka i 15 min. Man kan köra flera våningar på en gång i bambukokaren om man vill.

Vi serverade våra dumplings med soya som vi köpt för just detta endamålet. Det är så att den soja vi normalt använder är lite sötare och saltare än den som används när man äter dumplings. Den har en syrlighet som är markant men som passar utmärkt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar