söndag 9 februari 2014

Tapioka pudding

På vår förra resa till Thailand fick vi en gång äta tapiokapärlor till efterrätt. Jag tyckte det smakade helt underbart. Har letat en del och funnit ut att man förr serverade något liknande i Sverige men då kallade man det sagogryn. I Sverige och Europa så gjorde man dessa på potatis men i Asien så gör man tapiokapärlor på delar från palmer.
I påsen man köper ser de ut som små, små vita pärlor och de behåller utseendet även när de är kokta även om de sväller och blir mjukare.

3 dl mjölk
1/2 dl tapioka pärlor
1/2 dl socker
1 uppvispat ägg
1/2 urskrapad vanlijstång

Koka upp mjölken och pärlorna under omrörning. Precis när de kokat upp så sänk värmen så de bara sjuder och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Låt det fortsätta sjuda (inte koka) i ca 5 min. Tillsätt ett väl uppvispat ägg och låt det sjuda någon minut till under omrörning tills det tjocknar. Ta bort det från plattan och häll i fröna från vaniljstången och rör runt.

Låt nu puddingen svalna. Serveras med färsk frukt. Tror att hallon, jordgubbar, mango hade varit perfekt men i brist på bättre fick det bli clementiner.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar