söndag 23 februari 2014

Chokladfondant

En underbart god efterrätt är chokladfondant. Fördel är att man kan göra klart smet och formar långt i förväg för att bara sätta in i ugnen 10 min innan man skall äta dem. 

6 st
150 gr mörk minst 70% choklad
150 gr rumsvarmt smör
3 msk socker
3 äggulor + 3 hela ägg
3 msk vetemjöl
1 msk lackrispulver om man vill
Servera med färsk frukt gärna hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Om du har cocotteformar så smör dem noga. Jag använder istället minstora muffinsform (6 st av dem). Viktigt att smörja över allt. Tips är att lägga i små rundlar som täcker botten och smörja dem också. 

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Vispa  smör och socker länge så det ljusnar i färgen. Vispa i en äggula i taget och sedan ett ägg i taget. Rör i chokladen och sist mjöl och eventuellt lackrispulver om du tycker om lakrismak. 
Häll upp smeten i formarna och ställ åt sidan. 


Så här långt kan du förbereda i god tid. Ställ in dem i ugnen och ca 8-9 min räcker för att innehållet forfarande skall vara flytande. Tiden kan variera berodende på din ugn, 
Skälp upp fondanterna på tallriken med toppen nedåt och lägg ex färska hallon runt om. Jag brukar pudra över lite florsocker för att söta hallonen något om så behövs.

Bettan

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar