torsdag 27 februari 2014

Kalkon/Kyckling bolognese

Kikade på nätet och dök förbi ett recept på spagettibolognese men med kyckling istället för blandfärs. Detta föll mig i smaken och eftersom jag precis fått ett erbjudande om att köpa kalkonfärs med 25% rabatt så bar det av till affären. För kycklingfärs eller kalkonfärs är inte så skilt ifrån varandra att det skulle spela så stor roll.


500 gr kalkonfärs
140 gr bacon i små bitar
olja
1 hel lök fin hackad
2 klyftor vitlök fin hackad
100 gr svamp Champinjoner och Shii-taki svamp i små bitar
1 burk med cocktailtomater
1 riven morot
2 msk tomatpuré
2 msk chilisås
1,5 dl oxbuljong
1,5 dl rödvin
salt och svartpeppar

Stek bacon och färs i olja. Häll i lök, vitlök och morötter och låt det steka med tills löken blivit mjuk. Häll i resterande av ingredienser utom salt och peppar. Låt allt koka ihop under lock i ca 30 min. Smaka av med salt och peppar.

Servera med spagetti eller bandspagetti. Riv gärna lite parmesanost över.



Bettan!

söndag 23 februari 2014

Lammracks med svamprisotto

Idag fick jag syn på lammracks i affären och då vi skulle fira lite ikväll så passade de fint. Till bestämde jag mig för att göra svamprisotto. Det fick bli shitakisvampar och någon champinjon. Fördelen med shitakisvampar är att de har en mer genomträngande svampsmak. 

ca 500 gr lammracks
Färsk rosmarin
2 vitlöksklyftor
Olja
Flingsalt
Krossad svartpeppar

Ta loss bladen på rosmarinkvisten (tag två kvistar minst) och lägg dem i en plastpåse. Lägg i olja, pressad vitlök, flingslat och svartpeppar. Putsa köttet och lägg dem i plastpåsen och gnid in köttet och låt det sedan vila i några timmar för att dra till sig alla smakerna. 

Stek racksen i en stekpanna snabbt och ställ sedan in dem i ugnen 150 grader tills innertemperaturen visar 58-60 grader. Låt sedan köttet vila i folie i 10-15 min. Skär upp köttet i bitar med en benbit på varje bit. 

Jag serverade med risotto (se recept tidigare) och en fräsch sallad. Tips är att ringa över en lagrad balsamicovinäger vilket passar mycket bra ihop med salladen och köttet. 

Bettan

Chokladfondant

En underbart god efterrätt är chokladfondant. Fördel är att man kan göra klart smet och formar långt i förväg för att bara sätta in i ugnen 10 min innan man skall äta dem. 

6 st
150 gr mörk minst 70% choklad
150 gr rumsvarmt smör
3 msk socker
3 äggulor + 3 hela ägg
3 msk vetemjöl
1 msk lackrispulver om man vill
Servera med färsk frukt gärna hallon

Sätt ugnen på 200 grader. Om du har cocotteformar så smör dem noga. Jag använder istället minstora muffinsform (6 st av dem). Viktigt att smörja över allt. Tips är att lägga i små rundlar som täcker botten och smörja dem också. 

Smält chokladen över vattenbad eller i mikron. Vispa  smör och socker länge så det ljusnar i färgen. Vispa i en äggula i taget och sedan ett ägg i taget. Rör i chokladen och sist mjöl och eventuellt lackrispulver om du tycker om lakrismak. 
Häll upp smeten i formarna och ställ åt sidan. 


Så här långt kan du förbereda i god tid. Ställ in dem i ugnen och ca 8-9 min räcker för att innehållet forfarande skall vara flytande. Tiden kan variera berodende på din ugn, 
Skälp upp fondanterna på tallriken med toppen nedåt och lägg ex färska hallon runt om. Jag brukar pudra över lite florsocker för att söta hallonen något om så behövs.

Bettan

Rostbiff med Yokshirepudding och pepparotsås

Har ett härligt minne från ett besök i London på en av englands äldsta pubbar där jag blev bjuden på lunch av ägaren för många år sedan. Rostbiff med yokshire pudding och Whitehorsesause vilket jag inte visste vad det var men när rätten kom in insåg jag att det var pepparotsås. Ville få uppleva denna smakupplevelse igen och bestämde mig för att testa.

1,5 kg rostbiff (Blir ca 7-8 port)
Svartpeppar
Salt

Steken valde jag att steka på fransktvis trots allt för jag tycker att den behåller saftigheten mer när man steker den långsamt på lägre temperatur, Jag täckte hela steken med grovkrossad svartpeppar och sedan stekte jag den på alla sidor i stekpannan för att stänga in köttsaften. Sen in i ugnen på 125 grader i ca 1 h 45 min tills innertemperaturen var 65 grader, Man får då en stek som är närmare welldone än medium. Normalt hade jag valt 58 grader för att få den medium-rare men då vi hade besök av en gravid vän som ville äta genomstekt så fick den gå längre denna gången.  Tag ut köttet när termometern visar rätt och låt sedan köttet vila ca 20 min i folie. Skär upp den i tunna skivor. Köttet kan serveras både varmt och kallt, 

Ca 6 port 
3 dl mjölk
4 ägg
salt o peppar
matolja
250 gr mjöl

Sätt på ugnen på 200 grader. Vispa ihop ägg och mjölk med en nypa salt och peppra med vitpeppar ca 1 krm. Låt detta stå ca 10 min sen rör du i mjölet. Tips är att sikta mjölet så slipper du ev klumpar. Tag en plåt för stora muffins och häll i 1 tsk olja i varje kopp och ställ in i ugnen tills det nästan ryker om oljan. Ta ut plåten och häll i smet ca 3/4 upp i varje kopp. Räcker till ca 10-12 st, Ställ tillbaka i ugnen i 20 min. De kommer resa sig som suffleer så tänk på att inte öppna ugnen under tiden.

ca 6 port
dl matlagningsgrädde
1 dl creme fraiche
2 dl buljong (kalv eller grönsak)
3 -5 msk färskriven pepparot
salt och peppar
ev idealmjöl till redning

Koka upp grädde och buljong ihop med pepparoten. Börja med den mindre mängden och smaka dig fram. Låt detta koka i några minuter tills såsen tjocknar något. Ev så kan du reda av med mjöl om du önskar en tjockare sås. smaka av med salt och peppar.

Serverade allt med en god sallad, kokt broccoli . 

Bettan

tisdag 18 februari 2014

Kajsa varg middag

Ibland när jag inte kommer på vad vi skall ha till middag rensar jag kylen. Idag fyndade jag palsternacka, morot, jordärtskocka och så låg det ett öppnat paket med löfbiff. I en kopp hittade jag sparat flott från när vi stekte fläsk sist. Jag brukar spara flottet eftersom vårat avlopp blir förstört om jag kör ner fettet och sedan så kan det sätta en god smak på annan mat om man steker i detta. Förr så sparade man alltid flottet och använde det när man stekte. Efter lite rotande i frysen hittade jag en liten påse med gula kantareller... och detta fick bli middag!

4 skivor lövbiff
2 dl förvällda kantareller
1 dl grädde
1/2 dl parmesanost
1/2 palsternacka
2 jordärtskockor
1 morot 
Stekflott från fläsk

Stekte kantarellerna  i lite av flottet och sedan hällde jag på grädden och kokade ned det så det tjocknade. Jag rev i ngr msk parmensanost som jag rörde ned i svampen. Stekte upp lövbiffen mkt snabbt så att de fortfarande var råa i mitten, Krydda med svartpeppar. Jag la köttbitarna på en skärbräda och och klickade på svampröran och rullade ihop köttet i rullar och lade i en form. 

Jag skalade rotfrukterna och skar dem sedan i mkt tunna skivor och lade dem på en plåt med bakplåtspapper under. Droppa över oljan och ställ in dem i ugnen på 225 grader tills de fått färg och börjat bli knapriga. Lägg upp dem på papper så fettet får rinna av. Salta med flingsalt. 

Lite god sallad till och om man vill så kan man köra klyftpotatis eller rösti om man vill. Innan servering åkte formen med köttet in i ugnen 175 grader tills köttet var färdigt och det hela var varmt. 

Bettan

söndag 16 februari 2014

Snabb Brownie

Så där på kvällskvisten så kommer kaktarmen fram och suget på något gott infinner sig. Fick syn på ett recept häromdagen som tar max 5 min att göra ...måste testas.

0,5 dl socker
0,5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker
2 msk matolja
3 msk vatten

Rör ihop de torra ingredienserna och sedan tillsätt de övriga och rör ihop. 
Häll allt ihop i en mindre form eller så rör du helt sonikt ihop allt i en kaffekopp
och så ställ in det i micron i 2 min. Klart!

Låt den svalna något och servera med vaniljglass! eller ät den som den är :)

Bettan!

tisdag 11 februari 2014

Lax på pak choi m Teriyakisås

Lax är alltid gott och man kan göra det i oändligt många varianter. För några år sedan lärde jag mig göra hel laxfilé sida med Teriyakisås och det är ett recept jag hållit kvar vid men fortsatt att utveckla mer och mer. Häromdagen använde vi Pak Choi och fick då några över så idag fick det ingå i min laxmiddag.

2 bitar lax (finns portionsvis frusna)
1 Pak Choi
Teriyakisås (skulle gissa på 1 dl )
Rostade sesamfrön någon msk

Först delade jag Pak Choi i bitar och skar den tjockare delen i mindre bitar så de blir genomkokta. Lade dem i en form och hällde över ca 1/2 dl teriyakisås. Såsen finns att köpa färdig i de flesta affärer titta på den asiatiska avdelningen. Sen lade jag på tinade laxbitar och hällde över resten av såsen och satte in det hela i ugnen i 175 grader i ca 10 min.

Under tiden så rostade jag sesamfröna. Jag brukar rosta en hel burk och hälla tillbaka dem för vi använder dem oftast rostade till t.ex. sushi. Jag tog ut laxen och strödde över sesamfröna och fortsatte i ugnen i ca 4-5 min. Om man är osäker så kan man använda termometern. När fisken är ca 56 grader är den klar.

Jag serverar rätten med ris och lite grönsaker som fanns över i kylen.

söndag 9 februari 2014

Lammfärsbiffar med rödbetssallad

Lamm är något jag fått lära mig på äldre år att äta. Kofta är en smak jag avskyr och efter att fått äta får i kål så utgick jag från att allt som hade med får att göra inte gick att äta. Jag har ändrat mig!
Lammfärsbiffar är underbart gott och kan varieras i mängder. Fetaost, vitlök, rosmarin, timjan ja det finns massor av varianter att använda.

Lammfärsbiffar
600 gr lammfärs
2 dl mjölk (alt 1 dl grädde och 1 dl mjölk)
1/2 dl ströbröd
1 vitlöksklyfta
3 msk hackad färsk timjan
salt och peppar

Rödbetssallad
2 stora råa rödbetor
ruccula sallad
färsk spenat
salladsost 
  

Började med att koka rödbetorna mjuka. Nu på vintern kan det ta upp till 40 min. Tips är att dela rödbetorna innan du kokar och sedan tar på dig latexhandskar innan du försöker skala dem när de är färdigkokta. De färgar! 
Blanda de olika salladerna och lägg i de ljumna rödbetorna samt smula ned färsk salladsost. Jag har brukar köpa en burk med färskost som ligger i saltlage. Kommer från Bulgarien.





Lade ströbrödet i en bunke med mjölken och lät det svälla. Sedan i med en pressad vitlök, timjan och salt och peppar. Blanda kryddorna noga och sen blanda i lammfärsen. Sedan formade jag mindre biffar med lite fuktiga händer. Sen stekte jag dem i smör. 

Till biffarna och salladen serverade jag också tzatziki. 








Bettan!

Tapioka pudding

På vår förra resa till Thailand fick vi en gång äta tapiokapärlor till efterrätt. Jag tyckte det smakade helt underbart. Har letat en del och funnit ut att man förr serverade något liknande i Sverige men då kallade man det sagogryn. I Sverige och Europa så gjorde man dessa på potatis men i Asien så gör man tapiokapärlor på delar från palmer.
I påsen man köper ser de ut som små, små vita pärlor och de behåller utseendet även när de är kokta även om de sväller och blir mjukare.

3 dl mjölk
1/2 dl tapioka pärlor
1/2 dl socker
1 uppvispat ägg
1/2 urskrapad vanlijstång

Koka upp mjölken och pärlorna under omrörning. Precis när de kokat upp så sänk värmen så de bara sjuder och tillsätt sockret lite i taget under omrörning. Låt det fortsätta sjuda (inte koka) i ca 5 min. Tillsätt ett väl uppvispat ägg och låt det sjuda någon minut till under omrörning tills det tjocknar. Ta bort det från plattan och häll i fröna från vaniljstången och rör runt.

Låt nu puddingen svalna. Serveras med färsk frukt. Tror att hallon, jordgubbar, mango hade varit perfekt men i brist på bättre fick det bli clementiner.

Dumplings

Jag har en passion för asiatisk mat i alla dess former. För några år sedan åkte vi till New York och i Chinatown gick vi in på en liten ganska oansenlig restaurang som serverade dumplings (dim Sum). Jag minns än idag hur gott de smakade och vilken enorm upplevelse det var. Får jag möjlighet så beställer jag gärna detta idag när så tillfälle ges. Men i helgen så var vi inne i Göteborg och hittade en relativt nyöppnad asiatisk affär inne i Nordstan (snett emot systembolaget). Det var som att komma till paradiset!
Vi inköpte en ångkokare i bambu, wontonplattor samt en massa annat trevligt. Så på kvällen blev det till att försöka laga dumplings för första gången.

Först rörde vi ihop rörorna som skall vara inuti. Valde samma kryddning på båda men en med fläskfärs och en med kycklingfärs.

150 gr färs (kyckling eller fläsk)
1/2 salladslök mkt fint hackad
 1/2 - 1  cm riven färsk ingefära
1/4 röd chilifrukt mkt fint hackad
1/2 vitlöksklyfta
1 msk soja
1/2 msk sesamolja
1/2-1 msk potatismjöl (den större mängden till kycklingfärsen)
Rör ihop alla ingredienser och låt de stå i kylen i minst 30 min.





Ta fram wontonplattorna från frysen. De går ganska lätt att ta isär även om de är frysta men om man mikrar dem i 10 sek så funkar det bra. Lägg upp några stycken på en skärbräda. Vi var två st som fyllde plattorna samtidigt därför la vi upp många plattor på en gång!
Ta fram en skål med vatten. Ta en platta och fukta den runt om. Lägg på en klick färs i mitten och vik den sedan som en tre kant. Vik in hörnen och vecka den något. Det finns massor av bra länkar och filmer om hur man viker dumplings på nätet! Den andra varianten vi gjorde så gjorde vi små knyten bara av degen.

Vi tog vår bambukokare och la smörgåspapper i botten. I Asien så använder man kålblad i botten av sin kokare. Sen lade vi ut våra dumplings på och så ställde vi den ovanpå kokande vatten i en djup stekpanna (wook panna funkar utmärkt också). Sen fick de ångkoka i 15 min. Man kan köra flera våningar på en gång i bambukokaren om man vill.

Vi serverade våra dumplings med soya som vi köpt för just detta endamålet. Det är så att den soja vi normalt använder är lite sötare och saltare än den som används när man äter dumplings. Den har en syrlighet som är markant men som passar utmärkt.

Hel entrecote m rödvinsky och potatisgratäng

Fredag innebar middagsgäster. Funderade länge på vad vi skulle ha men fastnade till slut för hel entrecote i ugnen. Det finns en stor fördel med att göra den hel då den håller sig saftig och kan göras klart i förväg. Jag är av den principen att skall vi ha middag så skall jag inte stå vid spisen utan vara med på middagen!
 
1200 gr hängmörad entrecote. Gärna mkt marmorerad!
 
Började någon gång vid 13 tiden på em med att ta fram köttet så det blev rumsvarmt. Sen placerades det på ett galler över en ugnsform. Ugnen sattes på 200 grader och in med köttet i 10 min. Sedan sänktes tempereraturen till 125 grader i 20 min och sedan ned till 90 grader i 20 min och sen åkte temperaturen ned till 70 grader. Nu åkte termomentern in i köttet och när det var 52 grader (efter ca 1,5 timme) så sänkte jag temperaturen på ugnen till strax under 60 grader. Köttet fick nu gå klart tills det blev 58-60 grader och sen kunde den stå kvar i ugnen tills vi skulle äta! Köttet försämras inte av att det står kvar och det blir otroligt saftigt! Jag saltar och pepprar köttet först när jag skär upp det och lägger upp det på tallriken.
 
 
 
Sås
1 msk smör
1 st schalottenlök (finhackade)
1 st vitlöksklyfta (finhackade)
3 dl rödvin 2 dl kalvfond (ej koncentrerad!)
50 g smör
100 g oxmärg  (tog märgen från 3 ben)
1 st kvist rosmarin
1 st kvist timjan
1/2 msk mjöl (idealmjöl) om det behövs!
Salt och peppar efter smak.
 
 
 
Stekte lök och vitlök i smöret och hällde sedan på rödvinet och lät det reduceras ned till hälften. Skrapade ur märgen ur benen. Hällde sedan ned fonden, märgen och kryddorna i såsen. Det hela fick koka ihop tills det nästan började tjockna. Jag silade sedan av såsen så att kryddor och ev klumpar försvann. Sen rörde jag i smöret (monterade ned som det heter på fint språk) och om såsen är för tunn så kan man reda av med lite mjöl men jag behövde inte det.
Ibland har jag märkt att rödvinsky blir lite väl syrlig. Att hälla i mer kalvfond kan få det att lyfta. Likaså ger olika vin olika syrlighet.

Rökt märgsmör
1 bit oxmärg
50 gram smör
1 msk kalvfond
timjans kvist
flingsalt
ngr droppar liquid smook.

Smält smöret ihop med oxmärgen, timja och låt det koka upp så att det höjer sig och blir vitt och när det börjar sjunka ned så ta bort det. Smöret har då brynts något lite. Smaksätt med kalvfonden och en nypa flingsalt samt några droppar liquid smook. Tänk på att det behövs ytterst lite. När smöret svalnat kör det med elvispen tills det blir vitt och luftigt och servera det antingen med en bit gott tunt knäckebröd eller som kryddsmör till köttet.

Potatisgratäng
750 gr potatis
smör
1 vitlöksklyfta
1-2 schalottenlökar
1-1.5 dl riven parmensanos
salt och peppar

Skala och skiva  potatisen, löken samt hacka vitlöken. Sautera (med andra ord stek den) potatis och löken i smör i stekpannan i några minuter och lägg det sedan i en kastrull. Koka den i grädden tills den mjuknat. Lägg över i formar (jag har individuella formar en till var och en men det går lika bra med en stor) som du täcker med parmesanost. Så här långt kan du förbereda.






Innan det är dags att äta så ta ut köttet och lägg det i folie. Dra upp värmen på ugnen till 200 grader och gratinera potatisgratängerna. Stäng av värmen och vädra ut lite värme och lägg sedan in köttet ihop med potatisgratängen på eftervärme. Ta fram alla delar innan servering och skär upp köttet samt värm på såsen. Serverades ihop med kokt sparris, tomat och gurka.