lördag 26 april 2014

Restaurang Peacock i Göteborg


Igår firade jag och sambon årsdag och jag fick som överraskning middag på restaurang Peacock som ligger på Avenyn 21 i Göteborg. En asiatisk restaurang som har ett mycket trevlig upplägg.

Stället öppnar 18:00 och vill man ha en lite lugnare kväll så rekommenderas att man går dit tidigt eftersom stället under kvällens lopp blir mer och mer högljutt. Om ni är ett gäng på 8-10 personer så är detta ett mycket bra ställe att träffas på då maten är ”gemensam” på bordet så man kan dela på rätterna om man så vill.

Maten som serveras kommer från många olika asiatiska kök såsom Kina med sina dumplings, Kimchi från Korea och sushin från Japan. Även influenser från det Vietnamn finns med. Man mixar och får smaker som överraskar i munnen.

Vi bestämde oss för att pröva deras Open Dinner set nr 2 vilket innebar fyra olika områden.

A. Mixed Sushi plate : som bestod av bläckfisk i en underbar senapssås, Niri rullar med deras hemmakomponerade soja samt en laxröra med purjolök och rom. Den sistnämnda laxröran var en riktig höjdare. De har äkta wasabi och de har ett perfekt sushi ris.

B. Mixed Dumplings : Här kom vi in på en avdelning som är en av mina absoluta favoriter. Först serverades en mild dumpling med edamer och gröna ärtor samt tryffel i buljong som retade alla smaklökarna. Umamin, salt, surt, sött och en viss beska allt i en och samma tugga. Sen fick vi en dumplings med skaldjur, pilgrimsmussla och ingefära som hade lite starkare smaker. Avslutningsvis fanns också en friterad dumplings med högrev och kryddad majonnäs. Till fick vi två olika sallader den ena baserad på papaya och rättika med chili och den andra en grönsallad med friterad kycklingbitar citrongräs, pomelo och black vitlök.  

C. Mixed Dim Sum: Här kom det in flera olika rätter. Ett så fick vi en wrap som vi fick göra själva med Robatagrillad flankstek, ostron emulsion och pa kimchi. Vi fick in vegetarisk tempura med blandade grönsaker såsom broccoli, sötpotatis, silverlök och selleri som vi kunde doppa i en underbar tofu- och Yuzudip. Just Yuzun är något som jag bara älskar. Det är en smak som mixar lime och mandarin. Det är extremt svårt att få tag på (och tyvärr dyrt) men kocken kom ut till oss under kvällen och vi fick namn på hans leverantör J Det kallar jag service!
Fick också Ribs med char-siu glaze och kimchi samt färska spenatblad med sesamolja och sesamfrön. Dessa var heta men sambon tyckte de var helt underbara.

D. Dessert: Här fick vi in små, små bitar av en massa olika smaker. Bananglass som låg på kaksmulor, en lime paj som påminde mycket om min Key Lime pie. Brynt smörcreme samt en liten boll med Choklad och jordnötsröra. Passionsfrukt och hallon.

Till det hela valde sambon ett dryckespaket som innefattar både Japanskt öl, sake, vitt vin och rött vin. Själv så specialkomponerade de ett halvt glas vitt och ett halvt glas rött då jag inte är någon stordrickare direkt som passade utmärkt till maten.

Jag har säkert glömt någon liten del men detta var en kväll där smaklökarna fick jobba hårt. Den asiatiska maten är ofta en explosion av smaker på liten yta. Det är små rätter så när man går därifrån är man inte proppmätt utan det har under de 2,5 timmar vi satt och åt sakta sjunkit ned i magen på ett behagligt sätt.

Jag vill mycket varmt rekommendera detta ställe för er som uppskattar asiatisk mat. Stället omvandlas mot kvällen till nattklubb så söker man lugn och ro rekommenderas att man går dit tidigt. Musiken höjs sakta men är inte störande. Vi lämnade stället vid 23 tiden och då var det fortfarande acceptabel nivå så man kunde sitta och prata vid bordet utan problem.

Personalen är mycket bra. De tar sig tid att förklara rätterna och de ger råd om i vilken ordning man skall äta sakerna och ting för att få ut mest av smakerna.

söndag 20 april 2014

Key lime paj

Visade sambon ett recept på Key lime paj och han blev eld och lågor eftersom han mindes hur god den var när han åt den i USA. Eftersom jag själv tycker mycket om citronpaj så var det ett måste att testa den. 
Eftersom alla ingredienser skall vägas så förberedde jag dem innan så var det bara att röra ihop sen.

Ca 8 - 10 port 
Form om ca 23 cm
Ugnen på 200 grader 

200 gr digestivkexs som körs till smulor i matberedaren
100 gr smält smör
45 gr socker

Rör ihop till en deg som du trycker ut i formen och ca 1 cm upp på kanten och sen gräddar i 10 min. Låt den svalna något. Sänk ugnen till 175 grader. 

80 gr äggulor ca 4-5 ägg ev fler om de är små
400 gr sötad kondenserad mjölk
Zest från 3 lime
1 dl pressad lime ca 5 st

Vispa äggulorna i minst 4 min till luftigt skum. Fortsätt vispa och häll i den kondenserade mjölken sen zesten och sist lime juicen. Häll smeten över pajbottnen och grädda i ugnen 15 min. 

Låt pajen svalna helt. 

120 gr äggvita ca 4 st
90 gr socker 

Vispa äggvitorna till hårt skum och häll sedan i sockret lite i taget under fortsatt vispning tills du fått en blank marängsmet där du inte känner några sockerkorn.



Bred över marängsmeten på pajen och grädda i 30 min i 150 grader.
Låt pajen svalna i kyl över natten ! 

Bettan 

måndag 14 april 2014

Apelsinmazariner

Mazariner är en härlig kaka. Min mamma och jag var och handlade och hon bad mig köpa Falkenbergare vilket jag aldrig smakat innan. De påminner om mazariner i smaken och men har en tydlig apelsinsmak. Sagt och gjort ut på nätet för att hitta ett recept men det finns inte! Så då får man ta vad man haver. Alltså fram med ett got mazarinrecept och gör om det en del. 
 


16 st
Aluminiumformar
100 g smör
0,5 dl strösocker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl

Fyllning:
150g skållade mandlar
2 rivna bittermandlar
1 dl strösocker
75 g smör
2 ägg
rivet skal av en apelsin

Glasyr
2 dl florsocker
2 msk vatten
kanderade apelsinbitar

Vispa ihop smör och socker tills det blir riktigt luftig och tillsätt sedan ägg och mjöl och arbeta ihop till en deg. Denna behöver sedan vila i kylen i 30 grader.
Sätt på ugnen på 200 grader.

Skålla och skala mandeln och mixa den fint eller mal den i en mandelkvarn. Jag gör den i matberedaren länge. Bland mandelmixen med socker och smör och tillsätt äggen och apelsinskalet  och rör ihop till en jämn smet.

Ta nu fram degen från kylskåpet och dela den i 16 bitar. Varje bit trycker du ut i en aluminumform. Ställ alla formarna på en plåt och lägg i fyllningen och grädda dem sedan i mitten av ugnen i 15 min.


Låt dem svalna sedan tills de är helt kalla innan du lägger på
glasyren och de kanderade apelsinbitarna.
 




Bettan!

Lakritskolakakor


Kakfrossa! Nu har jag legat av mig att skriva här på bloggen. Har lagat massor av härlig mat men inte riktigt hunnit med den där biten med att lägga in det här. I vår så stundar det två födelsedagar i familjen samt en student så det är dags att fylla frysen med goda kakor!

Först ut fick det bli lakriktskolakakor 
 
som jag doppade i mörk choklad. Den lite nötiga smaken från kolan blandat med lakritsen är perfekt.
 
Ca 35 st

200 g smör
1,5 dl strösocker
1 msk ljus sirap
2 tsk bakpulver
1 msk vaniljsocker
3- 3,5 tsk lakritspulver (lite beroende på hur stark smak man vill ha)
5 dl vetemjöl
Ca 100 gr mörk choklad

Sätt på ugnen på 200 grader och blanda sedan socker och rumsvarmt smör samt sirap. Vispa ihop detta. Blanda i en separat burk bakpulver, vaniljsocker, lakritspulver samt mjöl. Blanda ihop det hela till en jämn deg. Dela den i tre delar och rulla dem till längder lika långa som plåten. Täck plåten med bakplåtspapper och lägg på längderna och tryck till något och grädda längderna i ca 15 min. Se upp så de inte blir för mörka i färgen.

Låt dem svalna något men inte för läng innan du skär dem lite på diagonalen till lämpliga bitar. Låt bitarna svalan och doppa dem sedan i smält choklad. Jag valde mörk choklad men det skulle fungerat bra med en något ljusare variant om man föredrar det.




Bettan!

Kaningryta

För någon månad sedan så pratade vi vid matbordet om mat vi inte hade ätit då frågade sonen mig om inte jag kunde laga något med kanin. Visste att min mamma under andra världskriget hade kaninen på baksidan huset för uppfödning för att fylla ut den magra tillgången på kött. Sagt och gjort så bar det av till min slaktare (Lilla Saluhallen i Göteborg) och jodå han kunde få fram en kanin till mig. Fransk eller svensk frågade han och jag valde en svensk.. vill ju hålla på de blågula färgerna om det går.
Efter någon vecka hämtade jag kaninen som var fryst... den var styckad i bitar men HELA kaninen var med inkl. huvudet. Den styckdelen åkte i soporna direkt.. vet inte varför men jag kunde inte riktigt förmå mig att lägga det i grytan.

1 kanin ca 1,5 kg
smör
2 schalottenlökar
1 stor burk hela champinjoner alt färska
6 msk dijonsenap
2 dl torrt vitt vin
8 dl  buljong (jag valde grönsaksbuljong men viltbuljong fungerar bra)
3 vitlöksklyftor
1 msk torkad timjan
2 dl crème Fraiche

Skölj av köttbitarna och kolla att de är rena och fina. Torka av dem med hushållspapper. Bryn dem sedan i smör i stekpannan. Häll över i en gjutjärnsgryta. Häll över vinet, buljongen och hacka vitlöksklyftorna och schalottenlöken fint och häll i grytan. Häll i halva mängden dijonssenap. Låt det hela puttra i ca 40 min under lock. Häll sedan i resten av senapen, timjan, champinjonerna och koka vidare i 15 min. Häll sedan i crème Fraichen och låt det hela koka ihop i någon minut.


Det hela serverades med gott bröd och en sallad. Det är massor av ben så det är en del pillande men en mycket god smak som har en viss likhet med kyckling men viltsmaken finns där i bakgrunden.



Bettan!

Pulled kalkon!

Sedan något år tillbaka är pulled pork otroligt populärt över allt. När jag häromdagen stod i vår kalkonaffär stod det en burk med kryddor på disken med texten "Pullded Turkey". Detta lät spännande så ett kalkonbröst inhandlades samt kryddburken. Nu fanns det med en lista på kryddorna om man istället ville göra blandningen själv så jag kommer ge er den nedan.

Kryddblandning
2 msk paprikapulver
1 msk rökt paprikapulver
1 msk farinsocker
1 msk chiliflakes
1 msk spiskummin
1/2 msk malen fänkål
1/2 msk malen anis
1 msk timjan
1 krm kanel

Ca 800 gr bröst eller ovanlår från en kalkon

Nu var det bara att gnida in köttet i alla de goda kryddorna. Sen lägger jag kalkonbröstet i en gjutjärnsgryta med lock och in i ugnen på ca 85 grader i 17 timmar. Ja nu är mitt tips att sent på kvällen lägger jag in köttet och på em. är det klart.

Häll av vätskan och kokan ned den lääänge. Undertiden använd två gafflar och dra isär köttet till långa remsor. Blanda sen det som är kvar av vätskan med mörk sirap, soya, sweet chilisås, vitvinsvinäger och salt. Mängderna får man smaka sig fram till. Det gäller att hitta en balans mellan sötman och syran. Blanda i glacen med köttet.

Serveras med gott bröd antingen tortillas eller Liba bröd. Guacamole, crème fraiche, sallad

Bettan!

Chokladkakerutor med kokos


Denna härliga kaka är enormt mättsam. Botten påminner starkt om kladdkaka och kontrasten med den härliga tosca-kokos röran ovanpå är perfekt!

Ca 30 st
175 g mjukt smör
3 dl strösocker
1,5 dl kakao
0,5 dl ljus sirap
1 nypa salt
3 ägg
1,5 dl vetemjöl

Toscasmet
75 g smör
1,5 dl sirap 

0,75 dl grädde
3 dl strösocker
200g kokosflingor

Jag använder en ungspanna som är något mindre än den som tillhör ugnen. Detta för att skapa lite höjd på kakan. Ugnen skall stå på 175 grader.

Vispa smör och socker vitt och krämigt. Tips är att se till att smöret är riktigt mjukt innan du börjar och börja gärna att vispa smöret först och häll sedan allt eftersom i sockret. Rör sedan ned sirap, salt och kakao. Ett ägg röres i isänder och som avslutning vänder du in mjölet försiktigt.

Smeta ut kakan i formen som är täckt med bakplåtspapper. Grädda i ca 30 min. Den skall vara något kladdig i mitten när du tar ut den. Låt kakan svalna.

Tosckasmeten gör du genom att lägga i alla ingredienser förutom kokosen och koka i 5 min. Rör sedan i kokosflingorna och koka upp. Häll över smeten på chokladbotten och grädda i ugnen i 10 min på 175 grader.

Låt den svalna något innan du skär upp den. Den ÄR kladdig men gruvligt god!


Bettan!

Mint och rom kakor


Detta är ett bra recept där fantasin sätter gränser på smaksättningen. Det är en bra grunddeg för just småkakor. Jag valde att smaksätta med mintolja och rom essens. Varför inte citrus, Whisky ... bara fantasin sätter gränser.

Ca 40 st
1 dl florsocker
200g smör
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl

Garnering
100g mörk choklad
Mintolja / romessens

Kör socker, mjöl och smör i matberedaren. Häll över i en bunke och arbeta ihop degen. Rulla små bollar av degen. Det blir lite dryg 40 st. Jag gjorde 20 st bollar på en plåt och tryckte till så det bildades en liten skål i varje. På de andra plåten använde jag en gaffel för att skapa ett rutmönster.
 
Kakorna gräddades i 175 grader i 10 min. Sedan lät jag dem svalna.


 
 
 
50 gr av chokladen smälte jag och droppade sedan i 3-4 droppar mintolja. Sedan tog jag en tesked och droppade i en klick i varje urgröpning på kakorna.

50 gr av chokladen smältes och jag droppar i 4-5 droppar rom essens. Denna chokladen penslade jag på de med ränder.
 





Bettan!