måndag 28 oktober 2013

Tryffel

Svart färsk tryffel
För några år sedan så såg jag ett recept på potatismos där det stod nämt att man kunde tillsätta några droppar tryffelolja för att höja smaken. Sagt och gjort inhandlades en liten flaska och jag testade...sååå gott ! Sen under flera år har jag fått möjligheten att äta på Michelinkrogar  på olika ställen i världen och på väldigt många så serverades rätter med färsk tryffel. Lika gott varje gång. Jag var fast! Var ju bara tvungen att laga mat med äkta tryffel själv. För vad man än säger så är det skillnad mellan äkta vara och tryffelolja. Dock så anser jag att potatismos med tryffelolja är underbart gott men tänk på att några få droppar räcker för 4 portioner! Tar man för mycket blir det fränt och inte alls gott. 


Tryffel är en svamp vars fruktkroppar växer under mark. Detta gör att den är svår att hitta och den kräver speciella jordmåner för att trivas. Den vita tryffeln är mest eftertraktad och har en starkare smak än den svarta. Det är framförallt Italien som den vita tryffeln kommer ifrån och då specifikt från Alba i Cuneo. Den svarta tryffeln som är mer vanlig finns främst i Italien och Frankrike. Eftersom tryffeln växer under mark så är det markägaren som har rätt till den så här funkar inte allemansrätten! Man hittar tryffel med hjälp av tryffelhundar och tryffelgrisar som med sitt luktsinne  kan hitta tryffeln trots att den finns under mark.


Tryfflar från Gotland
I Sverige kan man hitta tryffel på Gotland och Öland. För några år sedan kom jag i kontakt med ett företag på Gotland ( http://www.tryffelofsweden.se) som levererar färska tryfflar när det är säsong. Från mitten av oktober till december så plockar man upp tryffeln här i Sverige. Så i fredags kom det efterlängtade paketet.... det är som julafton när de små sötnosarna dyker upp!
 


Arborioris med tryffel
Vad kan man då göra med tryffel? En viktig kunskap är att tryffeln förlorar smak om man värmer upp den så det gäller att smaksätta utan att själva svampen behöver koka med. Risotto med tryffel är en ljuvlig rätt så man låter svampen ligga med riset i en burk i några dagar i kylskåpet och då sätter den smak på riset. När man sedan kokar risotton följer smaken med.  Självklart så river man lite över rätten när den är klar :)
 
Om man lägger in några okokta ägg i en glasburk och sedan ställer den i kylskåpet med en tryffel i så kommer äggen att ta smak. Sen blir det omelett av det med lite riven parmensan över. Man kan också riva i lite tryffel i lite grädde och låta det stå över natten/nätter och sedan när man gör en sås så tillsätts den smaksatta grädden det allra sista och bara hetta upp såsen. Det blir mycket smak från tryffel så tänk på att inte lägga den i kylen utan att paketera in den väl. Allt tar smak!


Riven tryffel till pastan
Den absoluta  favoriten är nog färsk pasta med lite smör och sedan färskriven tryffel över . Några skivor parmaskinka som avslutning för att få lite sälta. Kan meddela att det var söndagens lunch...samt resterna försvann ner i magen på lunchen på jobbet idag.

Eftersom tryffeln inte håller så länge i kylen så fryser jag den. Den går utmärkt att riva fryst men efter att den varit frusen så kan man inte hyvla den längre. En bit av den river jag ned och blandar med smör och en nypa havssalt. Detta formas till en rulle och blir då ett kryddsmör som ligger i frysen och som man enkelt kan skiva och lägga i mat eller servera på en köttbit.


Bettan!




 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar