fredag 14 mars 2014

Restaurang Meet


En vanlig fredagskväll vad gör man då? Jo man åker in med bussen till en av Göteborgs absolut bästa köttrestauranger, Restaurang Meet. Bara namnet avslöjar ju vad det är som är huvudattraktionen på menyn. Här serveras mycket långmörat kött i olika varianter. De har färdiga menyer som varieras från gång till gång. Du får då förrätt, varmrätt och dessert för mellan 450-500 kr. De har en hyfsat bra vinlista som inte är som en stor bok utan väl komponerat och flera sorter finns både som flaska och på glas.

Restaurangen är liten och har bara 40 platser så det är nästan ett måste att boka bord då det är ofta fullt. De har två sittningar en från 17:00 till 20:30 och en som börjar 20:30 tills de stänger. Stället ligger bara ett stenkast från Götaplatsen och har även en uteservering under sommaren.

Sambon och jag valde från a la Carte Menyn denna gången. Då jag inte orkade med förrätt så hoppade vi över den. Sambon kompenserade med att välja ”stor” köttbit istället. De har Entrecote som är både svensk och amerikansk, Svensk oxfilé och ryggbiff, Lammracks samt kalvytterfile. Nästan alla köttbitar finns i två storlekar från 200gr upp till 350 gr och de grillas alla till perfektion. Som x-tra har de för det mesta Kobe Biff det är wagukött som är uppfödd med japanska KOBE metoden. Tyvärr tycker jag prislappen rusar iväg lite väl mycket för detta köttet då 200 gr kostar 589 kr! Det finns en fiskrätt men vegetariskt lyser med sin frånvaro.

När man väl valt köttet så ingår 2 tillbehör. Då finns potatis i fem varianter och risotto att välja på eller inom det gröna området så finns olika sallad, grillad majskolv, coleslaw mm och till sist olika såser och kryddsmör.

Sambon valde 300gr oxfilé, hemmagjorda pommes frites och coleslaw och jag valde 200gr oxfilé med pak choi och husets kryddsmör (vilket var tryffel smör). Varje tillbehör är så pass väl tilltaget att det fungerar utmärkt på att dela det med varandra. På den obligatoriska frågan om hur man vill ha köttet blev det från min sida medium-rare och sambon väljer alltid rare…helst rått! När man sedan får in köttet och man skär i det och det har en underbart välstekt yta och inuti är den absolut helt perfekt så kan det inte bli bättre. Köttet är så mört att det faktiskt stämmer med orden att det smälter i munnen.

Vi drack ett mycket gott 2011 Valpolicella Ripasso Superiore som klarade av det mustiga köttet väl. Då jag inte är någon stordrickare så fungerar ett glas var utmärkt,  för oftast blir fördelningen 1,5 till sambon och 0,5 glas till mig.

Det är små saker som gör det där speciella när man är på restaurang och det faktum att när vi ätit klart så kom servitören och dukade av och sa: ”Jag låter er smälta maten en stund så kommer jag tillbaka och kollar om ni vill ha någon efterrätt” . Sen efter 10-15 min kom hon och då kände man verkligen att varmrätten lagt sig tillrätta i magen och man var beredd på att gå till attack på efterrättsmenyn. Då det fanns ostbricka och vi båda är förtjusta i detta så skippades alla söta varianter på efterrätt och osten dukades fram. Till valde vi ett rött dessertvin 2006 Tesauro Recioto della Valpolicella som är precis lagom sött och passade utmärkt till ostarna. Det var fyra sorter  en mild hård getost, kittost som legat i Gewürztraminer , en krämig mögelost samt en Comte. Till serverades en lök och fikon röra som var mycket god och lite hårt bröd.

Servicen är mycket bra och personalen mycket kunnig och uppmärksam. Det enda är att ibland om det finns stora sällskap som blir lite på pickalurven på kvällskvisten så kan volymen bli lite hög. Dock uppvägs det mesta av den superba maten och det trevliga bemötandet man får. Kan varmt rekommenderas!

 

söndag 9 mars 2014

Vit och mörk Chokladmousse

En delikat efterätt är för mig där flera smaker och konsistenser får blandas. Jag älskar bara vit chokladmousse som man kan smaksätta på massor av olika sätt. Sambons förtjusning är mycket mörk choklad mousse. Sen är hallon mycket gott till mörk choklad så denna kväll då vi hade gäster fick det bli en kombination av alla delarna.

4-6 personer

1 kaka ex bondkaka eller kolakaka som du mortlar till smulor

3 msk färdig nötkräm
1 msk hemmagjord krokant (smält socker med mandelkross i ) som jag mortlat till smulor

100 gr Färska hallon (spara 2 st/ person till garnering)

75 gr vit choklad
1,5 dl vispad grädde
1/2 liten bit syltad ingefära

100 gr mörk choklad
1 äggula
1 msk socker
1,5 dl vispad grädde

Smält den vita chokladen i mikron och vispa under tiden grädden. Hacka ingefäran i små bitar. Blanda i ca 1/3 av den vispade grädden i den smälta chokladen och rör ihop och vänd sedan ned försiktigt resten av den vispade grädden och sist blandar du i ingefärsbitarna. Ställ skålen i kylen

Smält den mörka chokladen i mikron (funkar över vattenbad också!) Vispa äggulan och sockret till en smidig smet samt vispa grädden. Låt chokladen svalna något och rör sedan i ägg-socker smeten i den. Vänd ner grädden försiktigt lite i taget och ställ sedan moussen i kylen.

Mixa de färska hallonen med lite florsocker (ca 1-2 tsk) . Spara några till garnering! Lägg upp en sträng med krossad kaka och en sträng med hallonsås. Rör ihop nötkrämen med krokant krosset och lägg en liten klick på tallriken. Forma två avlånga moussebitar med hjälp av två skedar och lägg den vita på kakkrosset och den mörka på hallonsåsen. Kan förberedas hit innan men tänk på att ställa det i svalt/kallt.


Bettan!

Vildsvinsytterfile m rotgrönsaker

För några veckor sedan så var jag på Lilla saluhallen och när jag handlat mina inköp frågade jag om han hade något annat roligt. Gillar ju att testa nytt och han svarade att han precis styckat klart ett vildsvin så sagt och gjort jag klev ut med en ytterfilé från vildsvin! Häromdagen så skulle två goda vänner komma över på middag innan vi skulle på musikal så då kom filen väl till pass.

4 port

Ca 600-700 gr vildsvins ytterfilé
Vitpeppar
Ca 1,5 msk färsk Rosmarin
Smör
Salt

1/2 Palsternacka
2 Morötter
Ca 400 gr Små delikatess potatisar
Färsk timjan
Flingsalt
Svartpeppar
Olja

1/2 litet Blomkålshuvud
1 dl grädde
1/2 dl parmesan riven
1 msk smör

Jag gjorde en god rödvinssås (se recept innan) som jag smaksatte med 1,5 msk vinbärsgelé. Fonden var viltfond denna gången för att förstärka viltsmaken på middagen.

Filen kryddade jag med peppar och salt samt hackade den färska rosmarinen och masserade in kryddorna i köttet. Sedan brynte jag köttbiten i lite smör. Rotgrönsakerna skalade jag men jag lät skalet på potatisen vara kvar. Delade i mindre bitar och lade allt i en bunke och ringlade över olja lite flingsalt samt lite svartpeppar och smulade över den färska timjanen och rörde runt så alla bitar fick på sig godsakerna.


Lade ett bakplåtspapper på en ugnsform och lade på köttbiten och grönsakerna runt om. I med termometern och sedan in i ugnen på 175 grader. När köttet var 60 grader tog jag ut köttbiten och lade den i folie för att vila och ställde tillbaka grönsakerna i ugnen ca 10 min till.

Jag kokade blomkålen tills den mjuknat och hällde av vattnet. Jag blandade i grädden och körde allt med mixer staven till en slät kräm. Rörde i en msk smör och parmesanen.


Sen var det bara att skära upp köttet och servera!

Bettan.

lördag 1 mars 2014

Torskrygg med vitvinsås och blomkålspuré

Just nu i januari-februari så är torsken som bäst för det är nu som skreien finns. Att göra torskrygg är perfekt timing.

2 personer
400 gr torskrygg med skinn
havssalt
olja

1/2 blomkålshuvud
1/2 dl grädde
2 msk crème fraiche
salt och peppar

1 finhackad schalottenlök
1 msk smör
2,5 dl fiskbuljong
1,5 dl vitt vin
1,25 dl grädde
1 msk brynt smör

vitpeppar ev salt


Fräs den finhackade löken i lite smör. Häll på fiskbuljongen och det vita vinet och låt det hela koka ned till knappt hälften. Häll i grädden och koka ihop det hela igen tills det tjocknar. Om du vill ha väldigt tjock sås så måste du reda av den. Smaka av med peppar och salt. Tips är att alltid använda torrt vitt vin när du gör vinsås. Jag bryner gärna smör för att få fram nötigheten och jag har ibland detta stående färdigt hemma. Tips är att göra en lite större laddning och spara och använda som smaksättare. I vinsåsen så använde jag någon matsked bara.

Koka blomkålshuvudet i ca 15 min så det blir mjukt. Häll i grädde och crème fraiche och kör med mixerstaven tills det blir en slät pure. Salta och peppra efter smak.

Dela torskbiten i två portionsbitar. Salta på köttsidan och låt de ligga i 20 min. Torka ev av saltet om det är för mkt innan du skall steka dem. Värm oljan och lägg i dem med skinn sidan nedåt. Låt värmen vara på medelvärme och stek tills inner temperaturen är ca 55-58 grader.


Jag serverar detta gärna med haricovert eller sparris.

Kalvbräss med havtornsmarmelad och fänkålschips

För 18 år sedan fick jag möjlighet att under en helg besöka Carl-Jan uppe på Grythyttan. Det var en gastronomisk upplevelse utöver det vanliga. Bland annat så serverades kalvbräss vilket var en helt ny upplevelse för mig. Jag var frälst från första stund. Inte ofta jag råkar på denna rätt ute på restauranger och jag har framförallt aldrig gjort det själv så nu var det dags att testa! Detta kommer bli ett av favoritrecepten i framtiden för det är en enorm smakexplosion i munnen med havtorn, fänkål och kalvbräss.

2 personer
120 gr kalvbräss
1/2 morot
1/2 lök
1 liten bit kålrot
5 st vitpepparkorn
1 tsk salt
vetemjöl att panera i
olja och smör

100 gr havtorn
1/2 dl socker
2 msk vatten

1/2 fänkål färsk
Havssalt

Började med att skiva fänkålen mycket tunt. Ugnen på 70 grader och så lade jag ut fänkålen på ett bakplåtspapper och ställde in i ugnen i 2 timmar. Det blev som torkade chips. Dessa saltades lätt med havssalt.

Jag lade kalvbrässen i vatten i kylen i 2 timmar. Sedan hällde jag av vattnet. Lade i kalvbrässen i kastrullen och täckte med vatten. (Hade en relativt stor kastrull). Lät det hela koka upp och skummade av. Sen i med morot, lök, kålrot (funkar med sellerirot också), vitpeppar, salt och så på med mer vatten om det behövs. Koka upp och låt det sedan sjuda försiktigt i 20 min.

Jag kokade havtorn, socker och vatten i 15 min. Mixade det och sedan passerade det genom en sil. Ställde det åt sidan.

Tog upp kalvbrässen när den var klar och pillade bort ev. hinnor. Delade den i mindre bitar och panerade i vetemjöl. Sedan värmde jag på olja på medelvärme och stekte dem på båda sidor. På slutet så tillförde jag en liten smörklick.



Det hela serverades genom att jag lade havtorsmarmeladen underst och sedan på med kalvbrässen och sist den torkade fänkålen. Hade lite färsk fänkålsdill som jag garnerade med.

Bettan!