Vi inköpte en ångkokare i bambu, wontonplattor samt en massa annat trevligt. Så på kvällen blev det till att försöka laga dumplings för första gången.
150 gr färs (kyckling eller fläsk)
1/2 salladslök mkt fint hackad
1/2 - 1 cm riven färsk ingefära
1/4 röd chilifrukt mkt fint hackad
1/2 vitlöksklyfta
1 msk soja
1/2 msk sesamolja
1/2-1 msk potatismjöl (den större mängden till kycklingfärsen)
Rör ihop alla ingredienser och låt de stå i kylen i minst 30 min.
Ta fram wontonplattorna från frysen. De går ganska lätt att ta isär även om de är frysta men om man mikrar dem i 10 sek så funkar det bra. Lägg upp några stycken på en skärbräda. Vi var två st som fyllde plattorna samtidigt därför la vi upp många plattor på en gång!
Ta fram en skål med vatten. Ta en platta och fukta den runt om. Lägg på en klick färs i mitten och vik den sedan som en tre kant. Vik in hörnen och vecka den något. Det finns massor av bra länkar och filmer om hur man viker dumplings på nätet! Den andra varianten vi gjorde så gjorde vi små knyten bara av degen.
Vi tog vår bambukokare och la smörgåspapper i botten. I Asien så använder man kålblad i botten av sin kokare. Sen lade vi ut våra dumplings på och så ställde vi den ovanpå kokande vatten i en djup stekpanna (wook panna funkar utmärkt också). Sen fick de ångkoka i 15 min. Man kan köra flera våningar på en gång i bambukokaren om man vill.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar